Χαφτάρ: Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης (video)17 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:30 μμ


Διπλωματική ρελάνς χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Χαλιφά Χαφτάρ στην Αθήνα, η οποία έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η είδηση της επίσκεψης του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού στην Αθήνα κυκλοφόρησε περίπου στις 20:00 της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό αρχικά για λόγους ασφαλείας, μέχρι να μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μετά την άφιξη του Χαλίφα Χαφτάρ, άμεσα έκλεισαν δρόμοι στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να φτάσει στην περιοχή ο Λίβυος στρατάρχης, καθώς διέμεινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στις 21:20 ο Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τον Χαλίφα Χαφτάρ στην είσοδο του ξενοδοχείου, σε μία συμβολική κίνηση.

Οι φωτογραφίες με τους πάνοπλους άνδρες της αστυνομίας που φυλάνε το ξενοδοχείο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ ο λογαριασμός M.LNA που στηρίζει τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό κάνει ανάρτηση και γράφει «Σε ευχαριστούμε Ελλάδα που τον κρατάς ασφαλή».

Δρακόντεια τα μέτρα και σήμερα το πρωί πριν την αναχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ για τις επίσημες συναντήσεις του. Μάλιστα, σκυλί της αστυνομίας ελέγχει το αυτοκίνητό του, ενώ πάνοπλοι άνδρες τον συνοδεύουν.

Η προηγούμενη επίσκεψη στην Αθήνα και οι υποστηρικτές του Χαφτάρ στο Σύνταγμα

Η σημαντικότητα των επαφών του Λίβυου στρατάρχη φαίνεται και από το πλήθος των φωτογράφων που τον ακολουθούσαν όλη την ημέρα, όπως επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τον Χαλίφα Χαφτάρ σχολίασε «δεν νομίζω να έχω δει τόσους φωτογράφους».

Η συζήτηση μεταξύ Μητστάκη και Χαφτάρ έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ συζήτησαν για την Αθήνα, όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε πώς του φαίνεται η πρωτεύουσα και ο Λίβυος στρατάρχης απάντησε «πολύ ωραία» για να προσθέσει ότι είχε 30 χρόνια να επισκεφθεί την πόλη.

Τέλος, ο Χαλίφα Χαφτάρ εξεπλάγην ευχάριστα κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο όταν τον περίμεναν Λίβυοι υποστηρικτές του, στους οποίους ανταπέδωσε τον χαιρετισμό.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Μητσοτάκης – Χαφτάρ: Άκυρο το Μνημόνιο Σαράζ – Τουρκίας, αναγκαία η κατάπαυση του πυρός

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη