Δένδιας: Ανακωχή, κατάπαυση και ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης (video)17 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:43 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:43 μμ


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε στην ΕΡΤ και έκανε ξεκάθαρη τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον αποκλεισμό από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

«Ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης», είναι το τρίπτυχο των στόχων της Αθήνας για τη διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι ήταν λανθασμένη η απόφασή της γερμανικής πλευράς αλλά σημείωσε με έμφαση ότι οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν: «Η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε επίσης ακόμα ότι και ο Χάφταρ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης. «Θεωρεί ότι είναι βλαπτικά για τους Λίβυους. Την ίδια θέση έχει σειρά χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ο.κ. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να προασπίσει την ευρωπαϊκή θέση για την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων. Θέση της Ελλάδας είναι η «απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από την Λιβύη».

«Ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να έρθει ο Χαφτάρ»

Ως προς το παρασκήνιο της επίσκεψης Χάφταρ στην Ελλάδα, είπε: «Είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία».

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τη Διάσκεψη σημείωσε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ».

Τέλος, για τις τουρκικές προκλήσεις ο ΥΠΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων:«Η Ελλάδα δεν ενεργεί με σκοπό να στραφεί εναντίον της Τουρκίας αλλά για να εμπεδώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Επιδιώκουμε το ίδιο να σκεφθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων. Να καταγράψουμε τη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο Νίκος Δένδιας στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ

#Live στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ

Geplaatst door Νίκος Δένδιας op Vrijdag 17 januari 2020

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Χαφτάρ: Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης (video)