Διαβεβαίωση Βερναρδάκη: Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου

3
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλάει από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» στην αίθουσα της Ολομέλειας, Τρίτη 1 Αυγούστου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τη βεβαιότητα του ότι θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το κυβερνητικό στέλεχος συνομίλησε, χθες, με συμβασιούχους του Δήμου Καλαμαριάς, στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία ανακοίνωσε την απόδοση σε δημόσια χρήση του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα».

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός νομοθετικής και διοικητικής παρέμβασης, έτσι ώστε αυτή η ιστορία που αφορά όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου να πάρει ένα οριστικό τέλος», είπε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι το θέμα με όσες θέσεις εργασίας είναι ορισμένου χρόνου αλλά καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες και μεταμφιέζουν στην ουσία συμβάσεις μόνιμες, θα πρέπει να επιλυθεί μια και καλή. Αυτή η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας είναι μια γάγγραινα του δημοσίου, είναι μια πηγή διαφθοράς και θα λυθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ καλά δομημένα συμφέροντα, είτε σε τοπικές εξουσίες είτε σε δικαστικές εξουσίες, είτε σε πολιτικές ομάδες, οι οποίες θέλανε να μην λυθεί ποτέ αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση πότε θα δοθεί η λύση ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Έτσι κι αλλιώς οι συμβάσεις αυτές έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος του 2017. Σε ότι αφορά την εκκρεμότητα με τη μη πληρωμή τους, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, να μην πληρωθούν. Άλλωστε, υπάρχει και η νομολογία του Αρείου Πάγου. Δεν υπάρχει περίπτωση δεδουλευμένα να μην πληρωθούν. Προετοιμάζεται η νομοθετική παρέμβαση και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Και θα τεθεί υπόψη των πολιτικών κομμάτων, των αρμόδιων φορέων. Θα είναι μια διαδικασία σε πλήρη διαφάνεια, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, και εκεί θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση. Και θα δούμε πραγματικά ποιος είναι υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων».