Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τους σημαιοφόρους: «Μιλάτε για αριστεία εσείς που κλείσατε σχολεία»

3
Discussion and voting on the upcoming Health care bill at the plenary hall of the Greek parliament, on August 3, 2017 / Συζήτηση και ψήφιση για το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, 3 Αυγούστου 2017.

Σημαιοφόρους του λαϊκισμού αποκάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι οι σημαιοφόροι των Δημοτικών Σχολείων θα προκύπτουν μετά από κλήρωση και όχι με βάση τους βαθμούς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη «αριστεία», η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον από «γαλάζια» στελέχη εδώ και περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να επισημάνει τη διαφορά αντίληψης της έννοιας.

«Γινόσαστε σημαιοφοροι του λαικισμού. Για σας αριστεία είναι αν το εθνικό μας σύμβολο, στα παιδάκια των 7 και των 8 ετών, θα το κρατάνε μόνο αυτοί που έχουν καλύτερο βαθμό ή όχι. Αυτή είναι για σας η αριστεία», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Εσείς που κλείσατε σχολεία, που είχατε σχολεία που λειτουργούσαν μέχρι τον Δεκέμβρη με φωτοτυπίες και χωρίς καθηγητές, που καταντήσατε τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με φωτοτυπίες και μειώσατε τη χρηματοδότησή τους κατά 40% και που με την πολιτική σας οδηγήσατε τη μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων έξω από τη χώρα, μιλάτε για αριστεία. Και την εντοπίζετε εκεί.

Βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 και στα 8 χρόνια. Το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι τη δυνατότητα να το κρατούν και όχι η διάκριση αυτού του χαρακτήρα προβάλλοντας τα πρότυπα του σκληρού ανταγωνισμού.

Για μας αριστεία και άνοιγμα δρόμου προς την αριστεία είναι τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, είναι το να ανοίγουμε αντί να κλείνουμε βιβλιοθήκες, είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μπορούν να μένουν στη χώρα, είναι να δίνουμε 500 υποτροφίες σε νέους με υψηλή ειδίκευση και μεταπτυχιακές σπουδές για να μείνουν στη χώρα, είναι να προσπαθούμε να κρατάμε τη δημόσια εκπαίδευση στα πόδια της».