Ελληνική ΑΟΖ: Τι προβλέπει η συμφωνία με την Exxon Mobil (video)21 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:31 μμ


Την υπογραφή συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil για έρευνες για φυσικό αέριο ανοιχτά της Κρήτης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρόκειται για «έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι».

«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Εμείς θα συνεχίσουμε με ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης-Exxon Mobil θα αφορά στο οικόπεδο που βρίσκεται δυτικά της Κρήτης.

Για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης εκκρεμεί μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν υπάρχει απόφαση μέχρι τότε, η συμφωνία θα αφορά και το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Τσίπρας: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία (video)

Με NAVTEX «απαντά» ο Ερντογάν στα «χαστούκια» της ΕΕ