Ευρωεκλογές: Οι σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφοδέλτιο7 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:31 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:32 πμ


Ευρωεκλογές 2019: Τα πρώτα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα δημοσιοποιηθούν 10-15 ονόματα, δηλαδή το 1/3 των υποψηφίων. Τα εν λόγω ονόματα που θα κατέβουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές θα προέρχονται είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τις συνεργαζόμενες δυνάμεις που συγκροτούν την προοδευτική συμμαχία. 

Επιβεβαίωσε ο Σκουρλέτης την πολυσυλλεκτικότητα του ευρωψηφοδελτίου

Θεωρείται λοιπόν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εκτός από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συµµετοχή θα υπάρξει και από στελέχη της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» και από τη ∆ΗΜΑΡ και από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια συλλογικότητα, καθώς και πασοκογενείς. Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ηµέρες για κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή υπουργό ή υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συµµετάσχουν στην ευρωλίστα. Μέχρι στιγµής δεν έχει «κλειδώσει» κάποια υποψηφιότητα, όµως αρµόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι στη σκέψη του πρωθυπουργού είναι να συµµετάσχει ένα τουλάχιστον µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου, ώστε να υπάρξει ενίσχυση του ευρωψηφοδελτίου. Οι πληροφορίες που φέρουν την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να κατεβαίνει για την Ευρωβουλή δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύστηκαν από την ίδια, µε την επισήµανση ότι θα κάνει ό,τι αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο πηγές αναφέρουν κατηγορηµατικά ότι στόχευση δεν είναι να αλλάξει χέρια το χαρτοφυλάκιο του Εργασίας. Ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε την πολυσυλλεκτικότητα του ευρωψηφοδελτίου, λέγοντας πως αριστερές, ανένταχτες δυνάµεις, προοδευτικές δυνάµεις, οικολογικές δυνάµεις που διαµορφώνουν τον αριστερό και προοδευτικό πόλο θα αποτυπωθούν και στη σύνθεσή του. Πρόσθεσε πως ενδεχοµένως στην ευρωλίστα να υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη.

Δεδοµένοι οι νυν

Σηµειωτέον ότι δεδοµένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των τριών σηµερινών ευρωβουλευτών, δηλαδή των ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, Κωνσταντίνας Κούνεβα και Στέλιου Κούλογλου. Από εκεί και πέρα πιθανολογούνται οι υποψηφιότητες προσώπων που έχουν διατελέσει υπουργοί, όπως του Γιάννη Μουζάλα και της Λυδίας Κονιόρδου, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουρουµπλή. Το θέµα της Ελενας Κουντουρά, που έχει εκδηλώσει τη διαθεσιµότητά της για την Ευρωβουλή, θα ξεκαθαρίσει σύµφωνα µε πληροφορίες τα επόµενα 24ωρα. Το ενδιαφέρον του για το Ευρωκοινοβούλιο δεν κρύβει και ο Σπύρος ∆ανέλλης, για την περίπτωση ωστόσο που δεν θα υπήρχε ασυµβίβαστο.

Την πιθανότητα καθόδου της στο Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει σύµφωνα µε πληροφορίες και η Μαρία Ρεπούση όπως και άλλα στελέχη της «Γέφυρας». Από την άλλη υπάρχει ένα ερωτηµατικό για το τι θα πράξουν οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταµιού. Ο επικεφαλής του Ποταµιού έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάµι θα κατέβει αυτόνοµο στις ευρωεκλογές διότι η συγκεκριµένη αναµέτρηση αποτελεί µια ισχυρή πρόκληση για τη σωτηρία του συγκεκριµένου πολιτικού φορέα.

Οι σηµερινοί ευρωβουλευτές είναι δύο και είναι αµφίβολο εάν το Ποτάµι καταφέρει να αναδείξει δύο ευρωβουλευτές. Ο δε Μίλτος Κύρκος συµµετείχε στην πρόσφατη εκδήλωση στο «Κάραβελ» για την προοδευτική συµµαχία, χωρίς αυτό να σηµαίνει βεβαίως την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΝΔ: Όνομα-έκπληξη στο ευρωψηφοδέλτιο

Σκουρλέτης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές

Δούρου για Μητσοτάκη: Έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα πολιτικής τυμβωρυχίας

Πηγή: ΕΘΝΟΣ