Φρεγάτες Belhara: Τι όπλα θέλει το ΠΝ στα πλοία με τη Γαλανόλευκη – Το παρασκήνιο της συζήτησης Καμμένου – Παρλί

Νέες συζήτησεις στο τραπέζι των ΥΠΑΜ Γαλλίας - Ελλάδας για της φρεγάτες Belhara23 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:21 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:21 μμ


Oι φρεγάτες Belhara τέθηκαν στο τραπέζι των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν στο Παρίσι. Στο διαπραγματευτικό τραπέζι, κοντά στον Πάνο Καμμένο ήταν και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Ναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, ο οποίος έχει πάρει πάνω του από την αρχή όλη τη σχεδίαση για την υλοποίηση αυτής της πολύτιμης για την Ελλάδα συμφωνίας.

Τι συζήτησαν για τις φρεγάτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com στο τραπέζι της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και την Φλοράνς Παρλί, τέθηκαν αρκετά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, η τρομοκρατία, η διεύρυνση αμυντικής συνεργασίας σε περισσότερους τομείς.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτηςσης επικεντρώθηκε στην κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τις φρεγάτες τύπου Belhara, για τις οποίες τα Γαλλικά κλιμάκια πήγαν και ήρθαν ουκ ον λίγες φορές στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ταξίδεψαν αρκετές φορές στο Παρίσι στο πλαίσιο των εργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι εργασίες που έκρινε η Ελλάδα απαραίτητες για την ουσιαστική σχεδίαση ενός πλοίου άκρως χρηστικού για τη χώρα μας.

Ο ελληνο-γαλλικός σχεδιασμός για τις Belhara με τη σημαία της Ελλάδας

Το οικονομικό «μπρα ντε φερ» ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάμεσα στους πολιτικούς προϊσταμένους των δύο υπουργείων άμυνας, το οποίο ωστόσο απ ότι φαίνεται κρίθηκε «ισόπαλο» με λευκό καπνό να μην βγαίνει προς το παρόν. Σύμφωνα με την εκτίμηση αξιωματούχων από το Ελληνικό πεντάγωνο, μάλλον δεν ήρθε η ώρα για τη Γαλλία να ξεκλειδώσει το πολύτιμο χρηματοκιβώτιο που τα κλειδιά του φυλάσσονται στα Ιλίσια Πεδία κι αυτό ίσως γίνει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αλλά και τη στιγμή που Γαλλία πιθανό να θελήσει να κάνει μια επιπλέον κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Η τελευταία πρόταση που ήρθε από το Γαλλικό κλιμάκιο, στο ταξίδι του στην Αθήνα, ήταν πως το μισό της συνολικής αξίας τεσσάρων φρεγατών, καλύπτουν οι Γάλλοι κι αυτό μεταφράζεται περίπου σε 1,3 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να φτάσει στο σύνολό του περίπου τα 2,6 δις και αφορά τέσσερις ψηφιακές φρεγάτες Belhara. Το σχεδιάγραμμα προγραμματισμού, όπως συζητήθηκε με την Ελληνική πλευρά, έχει συμφωνηθεί ότι το πρώτο πλοίο που θα πέσει στο νερό για τις δοκιμές, αρχικές και προκεχωρημένες- επιχειρησιακές, θα είναι Γαλλικό.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Απάντηση ΥΠΕΞ: Δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Μπορεί η χώρα μας να επιθυμεί διακαώς τις νέου τύπου μονάδες επιφανείας που έχουν κριθεί απαραίτητες για τον συνεχώς αναβαθμιζόμενο επιχειρησιακό ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το Αιγαίο, όμως σε καμία των περιπτώσεων η Ελλάδα δεν θα ήθελε να κληρονομήσει  τυχόν προβλήματα που θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα εντελώς νέο πλοίου.  Δεν είναι παράλογο, ως νέο προϊόν να χρειαστεί στοχευμένες παρεμβάσεις- διορθώσεις ως προς το καλύτερο.

Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα, αν κι εφόσον αποκτήσει τις νέες φρεγάτες, θα λάβει το δεύτερο πλοίο που θα ολοκληρωθεί στα ναυπηγεία της Group Naval στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας, περίπου το 2023. Μετά από δύο χρόνια στα νερά του Αιγαίου θα καταπλεύσει και το δεύτερο πλοίο για να ενταχθεί στη δυναμική του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, τα Ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή άλλων δυο Belhara τα επόμενα χρόνια.

Ο οπλισμός των φρεγατών: Scalp Naval και Aster

Σ’ ότι αφορά τον οπλισμό των Γαλλικών φρεγατών, ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σχολίαζαν πως από τη στιγμή που αποδεσμεύτηκαν οι πύραυλοι Scalp Naval, με βεληνεκές περίπου στα 1000 χλμ, για το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου, γιατί όχι το ίδιο να γίνει και για την χώρα μας.

Η Γαλλική πλευρά έχει δείξει το θετικό πρόσημο και για τα αντιαεροπορικά βλήματα Aster. Αν όλα προχωρήσουν ένα επιπλέον βήμα προς τον τερματισμό αυτής της υπόθεσης- δύσκολο προς στιγμή- τότε η Ελλάδα θα έχει κάνει μια μεγάλη ανατροπή στα δεδομένα πλεονεκτήματα του ναυτικού αγώνα, εξηγούν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, διότι όπως τονίζουν, η δυναμική διαφορά γίνεται πολυεπίπεδη με νέες ψηφιακές φρεγάτες, έστω και σε βάθος πενταετίας, πολύ σύγχρονες πυραυλακάτους και με τα υποβρύχια τύπου 214.

Πηγή: hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πέντε ώρες κράτησε η απολογία της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου – Τι υποστήριξε