Γεννηματά: Απροετοίμαστος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ερντογάν13 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:06 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:06 μμ
fofi_gennimata


«Η επιτροπεία όχι απλώς μένει, αλλά γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και μάλιστα επεκτείνεται σε πέντε επίπεδα και εμπλέκει, εκτός από τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες, τη δημόσια διοίκηση, την πρόνοια και τα εργασιακά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Κινήματςο Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, είναι πάρα πολύ απογοητευτικό ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις ούτε για τον ΦΠΑ, ούτε για τις συντάξεις. Είναι φανερό ότι ζητούν να βρει ισοδύναμα, άρα πάλι ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει από κάποια άλλη τσέπη αυτό» και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι μόνιμη λύση για τα νησιά, αφού έχει δεσμευτεί ότι μετά το τέλος του χρόνου θα ισχύσει ως είχε η προηγούμενη ρύθμιση.

Για το θέμα της περικοπής των συντάξεων έκανε λόγο για εξαθλίωση των συνταξιούχων και υπενθύμισε ότι «δεν υπήρχαν δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό στο τέλος του ’14, κανείς δεν έθετε τέτοιο θέμα, και αφού το υπερπλεόνασμα μας καλύπτει και δεν πρέπει να γίνουν οι περικοπές».

Για την εξωτερική πολιτική

Η επικεφαλής του Κινήμματος Αλλαγής επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για ελλειπή προετοιμασία στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «αυτό που ζήσαμε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το ξαναείδαμε στη χθεσινή τους συνάντηση. Και γι’ αυτό από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε αποτέλεσμα». Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «τα έδωσε όλα» στο θέμα της πΓΔΜ και εγκατέλειψε όλα τα ατού που είχε στα χέρια της η Ελλάδα. «Δεν αξιοποίησε την πίεση του ΝΑΤΟ και τη δική του στάση στο θέμα των Σκοπίων όσο θα έπρεπε και πήγε και έκανε μία συνάντηση, η οποία το μόνο αποτέλεσμα που κατέγραψε ήταν να θέσει ευθέως ο κ. Ερντογάν στον δικό μας πρωθυπουργό θέμα ανταλλαγής. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με διαρροές και δηλώσεις κατώτερων αξιωματούχων Όταν επίσημα γίνεται αυτή η συζήτηση μεταξύ Ερντογάν-Τσίπρα, καταλαβαίνετε ότι το πράγμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο». Για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τη σύνδεσή τους, από την πλευρά της Τουρκίας, με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, είπε ότι «είμαστε σε πιο δύσκολο σημείο.

Ειδικότερα για το ζήτημα της πρόσκλησης της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «ενώ ο κ. Τσίπρας μέσα στην αίθουσα χειροκροτούσε, την ίδια στιγμή απ’ έξω ο συγκυβερνήτης του, ο κ. Καμμένος, έλεγε ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει και δεν πρόκειται αυτό να υλοποιηθεί. Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Και τους λέγαμε ας πάρει απόφαση το ΝΑΤΟ ότι θα προσκληθούν μόλις ολοκληρώσει η πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό σε συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο επισημαίνοντας: «Κάθε φορά που απομακρύνεται από την Ελλάδα και βρίσκεται στο εξωτερικό, εκτοξεύει διάφορες κατηγορίες σε βάρος μου. Διαπιστώνω ότι δεν έχει τα κότσια αυτά να τα πει όταν είμαστε απέναντι, πρόσωπο με πρόσωπο στη Βουλή. Συνήθως, μάλιστα, όταν μιλάω εγώ επιλέγει να φεύγει. Διότι δεν αντέχει την κριτική. Τον προκαλώ, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θέλει να πει οτιδήποτε σε σχέση μ’ εμένα, να έρθει να μου το πει εδώ, πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν θα μπορώ να του απαντήσω απευθείας. Εγώ έτσι ξέρω και έτσι κάνω. Όχι από μακριά, κάθε φορά που είναι σε απόσταση ασφαλείας να κατηγορεί εμένα και την παράταξη μας».

«Αυτόνομη πορεία για το ΚΙΝΑΛ»

Όσον αφορά τις μετεκλογικές εξελίξεις, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αυτόνομη πορεία και προκάλεσε «ν’ απαντήσουν, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόταση που θα επικαιροποιηθεί και θα παρουσιαστεί από εμάς στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και που μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας για ευρύτερη συνεννόηση. Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα στα επόμενα χρόνια, πρέπει να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα…».

Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα»Ο Τσίπρας αποκαλύπτει πώς «κλείδωσε» το ραντεβού στις Πρέσπες (video)