Γιούνκερ για Συμφωνία Πρεσπών: Σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη

Aθήνα και Σκόπια να πράξουν αυτό που που επιτάσσει η ιστορία11 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:40 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:40 μμ


Συμφωνία Πρεσπών: Τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών εξήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη.

Αθήνα και Σκόπια να πράξουν αυτό που επιτάσσει η ιστορία

Μιλώντας σήμερα από το Βουκουρέστι κάλεσε δε και τις δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να πράξουν αυτό που επιτάσσει η ιστορία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη τελικής έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα»

Aπό την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αξιοποίησε την ευκαιρία για να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ότι ανέλαβε πρωτοβουλία σε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, δηλαδή το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, αναζήτησε μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ μια λύση και θα προχωρήσει πολύ θαρραλέα», δήλωσε η καγκελάριος. Όπως επισήμανε ακόμη, ο καθένας γνώριζε ότι η εξεύρεση λύσης δεν θα ήταν εύκολη.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μέρκελ: Σε νέα φάση η Ελλάδα – Θα στηρίξουμε σε οικονομικό επίπεδο

Πάντως, με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται «σαφήνεια» και ανοίγει η προοπτική για αυτή τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εξαίροντας τη σημασία της συμφωνίας η κ. Μέρκελ τόνισε ότι από αυτή δεν θα ωφεληθούν «μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και οι κοινές μας αξίες.»

Δεν είναι προϊόν «συναλλαγής» η συμφωνία

Στη συνέχεια η καγκελάριος ερωτήθηκε από την Deutsche Welle για το αν και κατά πόσον υπήρξε ένα είδος συναλλαγής στο θέμα της ονομασίας, όπως υποστηρίζει ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας σε συνεννόηση με την κ. Μέρκελ έκλεισε τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και, ως αντάλλαγμα, του επετράπη να άρει το μέτρο για μείωση συντάξεων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Τσίπρας – Καμμένος: Αναβάλλεται το ραντεβού λόγω… ΠΓΔΜ

Εμφανώς εκνευρισμένη η καγκελάριος απάντησε πως «σαφώς δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις δραστηριότητες που αφορούν το ονοματολογικό και κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο».