Η «υπερήφανη» αυτ-απάτη Τσίπρα

Η «Φωνή της Γερμανίας» (Deutsche Welle) αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες Τσίπρα με τη γερμανική πολιτική τάξη1 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:30 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:40 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 31 Αυγούστου 19:52
  • Δεύτερη δημοσίευση: Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 08:30

Τέσσερις ημέρες πριν από την παρθενική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, το πλέον αξιόπιστο -και μη διαψεύσιμο- ειδησεογραφικό μέσο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η Deutsche Welle, έρχεται να αποκαλύψει όλες τις παρασκηνιακές συνομιλίες και τις μυστικές συμφωνίες της ανερχόμενης το διάστημα 2012-2015 κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το Βερολίνο, καταρρίπτοντας πλήρως το βασικό πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.

Με τρόπο καταγραφικό και με διδακτική διάθεση -που ηχεί εμμέσως ως νουθεσία προς τις προσδοκίες Μητσοτάκη- η «Φωνή της Γερμανίας» αποκαθηλώνει και τις τελευταίες πτυχές μιας «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – διαπραγμάτευση η οποία έγινε στο όνομα του ελληνικού λαού και περιγράφεται εντέλει από τη γερμανική σκοπιά ως πλήρως ναρκοθετημένη.

Σε διπλό ταμπλό ήδη το 2012

Στην κορύφωση της «επαναστατικής έξαρσης» του κ. Τσίπρα και με την αποδοχή μιας εναλλακτικής «αντιμνημονιακής» λύσης από την «πρώτη φορά Αριστερά» να συγκινεί καθολικά την ελληνική κοινωνία μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτροπείας, παράλληλοι -και αντικρουόμενοι μεταξύ τους- διάλογοι βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με την Deutsche Welle, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώνει «αντιμνημονιακές κορόνες» στην Αθήνα και εχέγγυα υποταγής και σύμπλευσης στη γερμανική πρωτεύουσα, δηλαδή αρκετά χρόνια πριν από το δημοψήφισμα του 2015 και την κυβερνητική στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό.

Το διπλό ταμπλό της ρητορικής του κόμματος αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια το σχετικό δημοσίευμα, ερμηνεύοντας έτσι την απώλεια πολιτικής στήριξης στην ομογάλακτη ιδεολογικά με την κυρία Μέρκελ κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. «Η καγκελάριος ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένη για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι πιθανώς να υπέθετε ο κ. Σαμαράς. Μετά τις εκλογές του 2012 το Βερολίνο διατηρούσε μέσω της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του τότε πρεσβευτή, Βόλφγκανγκ Ντολντ, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων ήταν η συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε για τα οικονομικά τις Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο», αναφέρει σχετικά η «Φωνή της Γερμανίας», χωρίς ουδείς επί ελληνικού εδάφους να έχει μέχρι αυτή την ώρα αποτολμήσει τη διάψευσή της.

Το πρώτο εκείνο «αναγνωριστικό» τετ α τετ Τσίπρα – Σόιμπλε άνοιξε, μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, τον δρόμο για σειρά εντατικών και τακτικών μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ της επελαύνουσας τότε ριζοσπαστικής Αριστεράς και του γερμανικού πολιτικού συστήματος, διαβουλεύσεις που δεν είδαν, ωστόσο, ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ως «σημαντικότερη συνάντηση» το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Deutsche Welle ιεραρχεί αυτή που έλαβε χώρα στο Βερολίνο «λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά τον Σεπτέμβριο του 2014» και λίγες μόνο ημέρες από την παρουσίαση του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ (στις 15 Σεπτεμβρίου 2014), όταν, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε δημόσια από το βήμα της ΔΕΘ τη Γερμανίδα καγκελάριο και το «ευρωιερατείο» για την επιβολή ως μονόδρομου της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα.

«Οχι» στη Θεσσαλονίκη, «ναι» στο Βερολίνο

Ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης, ο κ. Τσίπρας σημείωνε τότε ότι η Ελλάδα «μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Ξεφεύγοντας τόσο από τον ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι «δεν διαφωνεί σε τίποτα. Αντιθέτως, συμφωνεί σε όλα. Ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ. Γι’ αυτό και είναι ακατάλληλος να διαπραγματευτεί».

Παρά τα δημόσια πυρά του κ. Τσίπρα κατά του πρώην πρωθυπουργού και προκατόχου του, τις αμέσως επόμενες ημέρες η «Φωνή της Γερμανίας» επισημαίνει ότι «με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εργασίας και άλλοτε εκτελεστικού συμβούλου της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, στελέχη των γερμανικών υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας συζητούσαν για ώρες στο υπουργείο Εργασίας (και όχι σε ρεστοράν, όπως γράφτηκε) με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη αλλά και Γιώργο Χουλιαράκη. Οι Γερμανοί τεχνοκράτες κυριολεκτικά “ανέκριναν” τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις τους εφόσον αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας», λέει και προσθέτει πως «για μια ακόμη φορά το Βερολίνο διαπίστωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανατρεπτική δύναμη συνιστούσε και ούτε στόχευε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ως ένα σημείο, μάλιστα, η άνοδός του στην εξουσία θεωρούνταν ως ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν το πελατειακό κράτος, η διαφθορά και η στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις».

Με καθοδηγήτρια τη Μέρκελ

Παράλληλα, εκτός από την ακλόνητη βεβαιότητα που επικρατούσε στη γερμανική καγκελαρία -βάσιμα, όπως υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα- ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει χωρίς αστερίσκους τη «μνημονιακή πεπατημένη», η κυρία Μέρκελ φέρεται να καθοδηγούσε βήμα προς βήμα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τους χειρισμούς που έπρεπε να υιοθετήσει επί ελληνικού εδάφους προκειμένου να πετύχει την προσαρμογή του στον δημοσιονομικό «ρεαλισμό» της Ευρωζώνης, εκπλήσσοντας ακόμη και τους έμπειρους συνεργάτες της. Κάνοντας λόγο για «ετερογενή μεν, αλλά σταθερή συνεργασία», η Deutsche Welle εστιάζει στη «συνέπεια που επιδείκνυε ο κ. Τσίπρας στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων» αλλά και στην «ταχύτητα με την οποία προσαρμοζόταν στο ευρωπαϊκό juste milieu». «Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», έλεγε σε συνεργάτες της η καγκελάριος. Βέβαια, και η ίδια φρόντιζε να του δίνει συμβουλές του είδους ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα πρέπει να τα πάρει στην αρχή, «κυβερνώντας» εμμέσως το ελληνικό κυβερνητικό σκάφος την περασμένη τετραετία.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο φύλλο 117 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

ΣΥΡΙΖΑ: Θυσία στον βωμό του κόμματος η κοινωνική βάση

Τα βιβλία επέστρεψαν στη «Νέα Σελίδα» – Νέα εκδοτική προσφορά