Ηλίας Λιβάνης: Κιβωτός της δημοκρατικής παράταξης η 3η Σεπτέμβρη3 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:57 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:22 μμ


Η ιστορική πορεία του τόπου μας δεν μπορεί να υπερβεί το σημερινό ορόσημο, την 3η του Σεπτέμβρη.

του Ηλία Λιβάνη

Η πολιτική παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου συνιστά την πλέον ριζοσπαστική έκφραση αστικού μετασχηματισμού και κοινωνικής απελευθέρωσης για το λαό μας και φυσικά για όλη τη δημοκρατική παράταξη.

Για όσους από εμάς η μνήμη επαναφέρει τα βιώματα και τις εμπειρίες εκείνων των ημερών, τις εντατικές συζητήσεις, τον παλμό της αλλαγής, τη φλόγα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση, η σημερινή ημέρα απομακρύνεται από τις συνήθεις επετείους. Αντίθετα, λειτουργεί ως προσωπικό εφαλτήριο και δημιουργεί τις συνθήκες μιας δυναμικής αφετηρίας για νέες αναζητήσεις πέρα και πάνω από συλλογικές διαψεύσεις, ψευδεπίγραφες επικλήσεις και κομματικές ματαιώσεις.

Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συνέχει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα δημοκράτες, συντονίζει τις ψυχές του προοδευτικού κόσμου στο ρυθμό της κοινωνικής ανόδου, διαμορφώνει το αξιακό και πολιτικό πλαίσιο για την πολιτισμική εξέλιξη και τη συλλογική πρόοδο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η «φωνή» του Ανδρέα Παπανδρέου ηχεί κάθε φορά, κάθε χρόνο στα αυτιά κάθε αναγνώστριας και αναγνώστη σαν επιταγή αγώνα και διαρκούς επαγρύπνησης για τη διαφύλαξη των κοινωνικών κεκτημένων, αλλά και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων συλλογικής ευημερίας.

Σε κάθε δύσκολη καμπή της δημοκρατικής παράταξης, η 3η του Σεπτέμβρη πιάνει το νήμα της ιστορίας τη στιγμή ακριβώς που η κοινωνία τη χρειάζεται, για να διασώσει ως άλλη κιβωτός, όσα οι εκάστοτε πολέμιοί της -εντός και εκτός των τειχών- επιθυμούν να υφαρπάξουν. Όσοι την επιβουλεύονται, από όπου και αν προέρχονται, ματαιοπονούν. Γιατί η δημοκρατική παράταξη θα αναδειχθεί στο προσκήνιο και πάλι, διασώζοντας την κιβωτό της και μαζί της και την κοινωνική πλειοψηφία από τον οποίο «κατακλυσμό» ή αφανισμό ορισμένοι της επιφυλάξουν.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ο Αντώνης Λιβάνης για τον Ανδρέα Παπανδρέου