Καζάνι που βράζει η Λέσβος – Πέτσας: Όχι τώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης (video)4 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:42 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:46 μμ


Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αντιδρούν έντονα για τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ζητώντας αποσυμφόρηση του νησιού και περισσότερη αστυνόμευση.

Για δεύτερη μέρα, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις-διαμαρτυρίες από αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής κυρίως και οι συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Λίγο μετά τις 11.00 σήμερα στο δημοτικό κήπο, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν αρχικά περίπου 300 άτομα τα οποία φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια, κόλαση Μόρια SOS». Σύντομα ειδικές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος τους περικύκλωσαν.

Την ίδια ώρα στο πεζοδρόμιο από τη μεριά της θάλασσας απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο συγκεντρώθηκαν και άλλοι αιτούντες άσυλο.

Περί τη 1.00 το μεσημέρι άρχισε η απώθηση των διαδηλωτών προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια. Τότε και για άγνωστους λόγους άρχισαν τα επεισόδια κι αυτό παρά το ότι οι Αφγανοί διαδηλωτές φώναζαν στα αγγλικά «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» μοιράζοντας μάλιστα κάποιοι από αυτούς στους περαστικούς λουλούδια!

Κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε. Τελικά οι διαδηλωτές ξέφυγαν στα γύρω από το λιμάνι σοκάκια.

Ακολούθησε ένταση όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, πρότεινε να κηρυχθούν α νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους».

Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια».

Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Πέτσας: «Όχι τώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που είδαμε την κατάσταση αυτή να ξεφεύγει χθες, είχαμε την ανάλογη αντίδραση. Στείλαμε ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας για να ελέγξει την κατάσταση. Ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη για να του εξηγήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Μίλησε με τον κ. Μηταράκη και με εμένα, επομένως έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ότι όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, ανταποκρινόμαστε αμέσως. Θα παραμείνουν οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ταυτόχρονα διατάζουμε τον έλεγχο των υποκινητών αυτών των επεισοδίων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με το αίτημα του Περιφερειράρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή όχι, δεν εξετάζεται αυτό το ζήτημα. Θα επαναθεωρήσουμε τη θέση μας εάν υπάρξουν κάποια νεώτερα στοιχεία που να το επιβάλλουν αυτό. Αυτό που κάναμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας στην περιοχή και να ελεγχθεί η κατάσταση. Αλλά για να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση πρέπει να εφαρμοστεί όλο το σχέδιο όπως το έχουμε αναπτύξει. Μέσα στο οποίο σχέδιο, είναι η κατασκευή των κλειστών δομών, προκειμένου να κλείσουν οι άναρχες, ανοιχτές δομές, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στη Μόρια, για να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα».

«Η πρώτη κλειστή δομή θα είναι στη Σάμο και θα είναι έτοιμη πριν τελειώσει ο Φεβρουάριος και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες. Η καθυστέρηση η μικρή που έχει παρουσιαστεί από τότε που έχουμε εξαγγείλει την κατασκευή των κλειστών δομών, οφείλεται σε ένα θέμα χωροθέτησης, δηλαδή πού θα γίνουν αυτές οι κλειστές δομές σε κάθε ένα από τα νησιά. Εν προκειμένω στην περίπτωση της Μόριας είμαστε πιο κοντά στην οριοθέτηση, προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατασκευή. Η οποία δεν θα πάρει πολύ χρόνο, έχουμε προσδιορίσει τέσσερις έως έξι μήνες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και με το άνοιγμα των κλειστών δομών θα κλείσουν οι ανοιχτές», υπογράμμισε ο Στ. Πέτσας.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πέτσας για Μόρια: Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης επεισοδίων

Λέσβος – Χίος – Σάμος: Δεν κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Πέτσας: Στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ