LIVE – Βουλή: Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ30 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:25 μμ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

ΝΔ: Σημαντικά τα πλεονεκτήματα επικαιροποίησης της συμφωνίας του 1990

Στην ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατά την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου τροποποίησης που συζητείται στην Ολομέλεια.

«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε:

«Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων είχαν, ήδη, αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας, δηλαδή, «στη συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».

«Πάγωμα» της συμφωνίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή. «Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.

ΚΙΝΑΛ: H κυβέρνηση έδωσε πολλά και πήρε μόνο υποσχέσεις

Στις προκλήσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγκίδης, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. «Η απαίτηση βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αμυντικής θέσης μας είναι αυτονόητη.

Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή», είπε ο βουλευτής που επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την πάγια αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της, προσηλωμένη στους στόχους της. Θέτει υπό αμφισβήτηση μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προβάλλει παράλογες διεκδικήσεις, επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Φτάσαμε στις παράνομες υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις που επιχειρεί εντός των θαλάσσιων ζωών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την πρόσφατη εκδήλωση της επιθετικότητας της να δηλώνει ρυθμιστής στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης».

Σε αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Φραγκίδης, οι ΕΔ της Ελλάδας απαιτείται να έχουν υπολογίσιμη ισχύ και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση τους. Η διπλωματία, μέσω της εξασφάλισης συνεργασιών είναι κρίσιμη, είπε και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ευάλωτα, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική σημασία της χώρας για το ΝΑΤΟ που θέλει να αξιοποιήσει τον αεροναυτικό χώρο της Ελλάδας.

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Φραγκίδης.

ΚΚΕ: Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα

Χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας θα καταδικάσουν και θα καταψηφίσουν μαζί με το ΚΚΕ την κατάπτυστη ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικανούς και έχει το θράσος να φέρνει για επικύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του» υπογράμμισε. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις» και «βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους».

Είπε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ «είναι δεδομένοι για τους ιμπεριαλιστές» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αξιοποιεί την στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικάνικων βάσεων».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στον Άραξο και χαρακτήρισε έγκλημα κατά του λαού την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμικές εστίες στο εξωτερικό, προσθέτοντας «το ΚΚΕ σας καταγγέλλει και σας προειδοποιεί: Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες και δεν θα ξέρετε που θα κρυφτείτε».

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη αντιποίνων. Πείτε την αλήθεια στο λαό. Οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και οι αποστολές στο εξωτερικό είναι στο στόχαστρο ρώσικων και ιρανικών πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ρωσίας και του Ιράν» τόνισε.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει το «αισχρό σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό που διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή και προειδοποιεί για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που προωθούνται στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό». Κάλεσε επίσης να υλοποιηθεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ακόμα ότι «η Γαλλία παίζει τα δικά της γεωστρατηγικά παιχνίδια και σκοπεύει να δυναμώσει τον ρόλο της στα επιθετικά σχέδια της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας». Τόνισε ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται μεταξύ «δύο ΝΑΤΟϊκών συμμαχικών κρατών μέσα από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων» και η προκλητικότητα της Τουρκίας στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ «που προσπαθούν να την κρατήσουν πάση θυσία στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο».

Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «καλλιέργησαν ψεύτικες προσδοκίες για παρεμβάσεις του Τράμπ» και «αυτός έθεσε την αμερικάνικη γραμμή της συνδιαχείρισης, σας κάλεσε να τα βρείτε, να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα».

Εξυφαίνονται σενάρια συμβιβασμών και σε αυτά εντάσσεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό, τόνισε ο Γ. Μαρίνος θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα: «Το ΚΚΕ σας ξαναρωτά: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό;».

Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Υπουργικό Συμβούλιο: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Χρυσοχοΐδη

Μητσοτάκης: Παρέμβαση για το ποδόσφαιρο – Φήμες για διακοπή