Το Μαξίμου σηκώνει το γάντι στην επίθεση της ΝΔ για την τοποθέτηση του Στ. Παππά στον ΟΑΣΘ – Στο πλευρό του νέου ΔΣ οι εργαζόμενοι του Οργανισμού

5
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης (Δ) και ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς (Α) κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του οργανισμού. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Το γάντι σήκωσε το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην έντονη κριτική που άσκησε η ΝΔ για την τοποθέτηση του Στέλιου Παππά στο «τιμόνι» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. «Εναι κωμικοτραγικό η ΝΔ να εξαπολύει κατηγορίες για νεποτισμό», τόνισε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα κάλεσε του συγγραφείς των ανακοινώσεων στην Πειραιώς να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί όταν μιλούν για έναν άνθρωπο με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία.

«Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να επιτεθεί με αήθη και συκοφαντικό τρόπο απέναντι σε έναν άνθρωπο, του οποίου η ιστορία και η πορεία, απέχει έτη φωτός από τα πρότυπα των κομματαρχών που συνήθιζαν να διορίζουν οι κυβερνήσεις της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας: «Ο Στέλιος Παππάς έχοντας πορεία δεκαετιών στο αριστερό και δημοκρατικό κίνημα και μια σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας παράλληλα και πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με καθολική αποδοχή από όλες τις παρατάξεις, αναλαμβάνει ένα κρίσιμο έργο».

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου εξηγεί γιατί επιλέχθηκε ο Στέλιος Παππάς για προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΘ και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. «Αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ. Με προσδιορισμένη τη χρονική διάρκεια της θητείας του, συγκεκριμένα καθήκοντα και χωρίς αμοιβή. Τίθεται επικεφαλής μιας προσπάθειας να καθαρίσει η “κόπρος του Αυγεία” που δημιούργησαν στον οργανισμό, αυτοί που για χρόνια απολάμβαναν τη στήριξη και την κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μία παράταξη η οποία διαχρονικά αποτελεί ιδιοκτησία συγκεκριμένων τζακιών και συνιστά συνώνυμο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι κωμικοτραγικό να εξαπολύει κατηγορίες για νεποτισμό».

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΑΣΘ: Τέλος στο ιδιότυπο Θεσσαλονικιώτικο Κωσταλέξι

Την έναρξη μιας καινούριας περιόδου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τις συγκοινωνίες της και την εξυπηρέτηση των πολιτών σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο θέμα του ΟΑΣΘ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

«Η κυβέρνηση με την ψήφιση του νόμου 4482/17 έσπασε το απόστημα που για εξήντα χρόνια κακοφόρμιζε επάνω στο σώμα της πόλης. Ο ορισμός των νέων διοικήσεων των φορέων αστικών συγκοινωνιών, με τους συμβολισμούς που περιέχει, σηματοδοτεί το τέλος στο ιδιότυπο Θεσσαλονικιώτικο Κωσταλέξι για το οποίο όλοι γνώριζαν, αλλά κανένας δεν μιλούσε», επισημαίνει και προσθέτει: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν βαρύτατες ευθύνες που για 60 χρόνια ανέχτηκαν τα τερτίπια και τις «μηχανές» που είχαν στήσει οι διοικήσεις του ΟΑΣΘ για να απομυζούν δημόσιο χρήμα. Έχουν ευθύνες γιατί άφησαν για δεκαετίες την Θεσσαλονίκη με ένα μόνο συγκοινωνιακό μέσο, ιδιαίτερα δαπανηρό, που παρείχε κάκιστες υπηρεσίες, που λειτουργούσε αδιαφανώς υπό ένα ιδιότυπο, φαύλο καθεστώς. Είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που σήμερα αντιδρούν στην αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος δημόσιων αστικών συγκοινωνιών για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμείς προχωράμε μπροστά. Το παλιό και η αποτυχία χάρισμά τους».

Οι διαδοχικές επιθέσεις της ΝΔ στην Κυβέρνηση και στον Στέλιο Παππά

Στην πρώτη της ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε τα εξής: «Ο πατέρας του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππά διορίστηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Προφανώς αυτό έγινε κατόπιν κλήρωσης που πραγματοποίησε ο κ. Σπίρτζης. Και σε ανώτερα!».

Μάλιστα το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν σταμάτησε εκεί αλλά επανήλθε με νέα σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Κυβέρνησης και του Στέλιου Παππά .«Είμαστε σίγουροι ότι μεταξύ των εκατοντάδων βιογραφικών που υπεβλήθησαν για τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ, αυτό του κ. Παππά ήταν το καλύτερο… Κατά σύμπτωση βέβαια ο κ. Παππάς είναι πατέρας του υπουργού και στενού φίλου του πρωθυπουργού, κ. Νίκου Παππά»

Παππάς: Θα δημοσιοποιήσω όλη την περιουσία μου, για να συγκρίνουμε τι έχω όταν φύγω

«Τελείωσα την καριέρα μου και ήρθα για την εκκαθάριση του οργανισμού με όρους πλήρους διαφάνειας», τόνισε ο κ. Παππάς κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης καθηκόντων του νέου ΔΣ του ΟΑΣΘ, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι είναι μια ιστορική μέρα για τον Οργανισμό. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη που πρέπει με την κοινωνία για να πάψει η Θεσσαλονίκη να είναι πρωτεύουσα του παλαιοκομματισμού και του παρακράτους».

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τοποθέτησή του στο «τιμόνι» του ΟΑΣΘ, ο κ. Παππάς, υπογράμμισε ότι η θέση είναι αμισθί, επισημαίνοντας ότι «εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιοποιήσω όλη την περιουσία μου και τη σύνταξη που παίρνω, ώστε μετά να τη συγκρίνουμε με το τι θα έχω όταν θα φύγω».

Όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ, δεν θα αυξηθεί το κόμιστρο για τα αστικά λεωφορεία, «γιατί δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Οργανισμού», σχολιάζοντας: «Δώσαμε αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν μπορώ να καταλάβω – ούτε να δεχτώ – πώς είναι δυνατόν να είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες (οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ)».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης, ανέφερε ότι ο κ. Παππάς είναι κεντρικό στέλεχος με βαθιά γνώση των οικονομικών, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου. «Στόχος είναι να εκκαθαριστεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019», σχολίασε, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει ξανά εποχή που οι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι. «Οι θέσεις εργασίας τους είναι διασφαλισμένες», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι χρειάζεται εξορθολογισμός των μισθών, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων.

Δριμύ κατηγορώ Παππά στον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΑΣΘ

Κατά την παραλαβή των καθηκόντων του, ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος στον προκάτοχό του Χρήστο Στεφανίδη, επεσήμανε: «Θα περίμενα να βρω ένα πλάνο με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να τρέξουν άμεσα».

Ο κ. Στεφανίδης, από την πλευρά του, απάντησε πώς δεν είχε ενημερωθεί για την τελετή παράδοσης-παραλαβής και πως όλα τα στοιχεία υπάρχουν και είναι στη διάθεση της νέας διοίκησης.

Ωστόσο, ο κ.Παππάς συνέχισε την κριτική στην απερχόμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ: «Θα περίμενα σήμερα ειλικρινά, σε αυτή τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής, να είχα ένα πρώτο πλάνο, τι εκκρεμότητες υπάρχουν. Νομίζω η στοιχειώδης διαδικασία παράδοσης-παραλαβής είναι αυτή, ότι αυτές είναι οι εκκρεμότητές μας. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι πληρωμένοι δεν είναι εκκρεμότητα για εσάς; Γιατί δεν μας το είπατε;».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση Στεφανίδη, που απάντησε: «Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα; Εχθές το βράδυ, που με πήρε ο γενικός γραμματέας, δεν μου είπε ότι θα γινόταν παράδοση και παραλαβή, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν κρύβουμε τίποτα, είναι στη διάθεσή σας, μπορείτε να τα ζητήσετε να τα πάρετε σε δέκα λεπτά».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε, επειδή ακριβώς εσείς δεν είστε έτοιμοι να παραδώσετε» είπε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος προς τον κ. Στεφανίδη, προσθέτοντας πως μπορεί να φύγει, αφού έχει ήδη παραδώσει…

Βάζουν πλάτη οι εργαζόμενοι του Οργανισμού

Τη βούληση των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (OΑΣΘ) να «βάλουν πλάτη» και να κερδηθεί το στοίχημα που έχει βάλει η κυβέρνηση, μέσω της τοποθέτησης των νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ, εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Τονίζοντας ότι η σημερινή αλλαγή στην ηγεσία του ΟΑΣΘ σηματοδοτεί και τη νέα σελίδα στην οποία εισέρχονται οι αστικές συγκοινωνίες στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσερμενίδης μετέφερε τη θετική του εντύπωση από την συζήτηση που είχε σήμερα με τη νέα Διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε, ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 270 λεωφορεία, ενώ θα έπρεπε κανονικά να κυκλοφορούν στους δρόμους 420 και τον Σεπτέμβριο 525.

«Πρέπει κάποια πράγματα να τα τρέξουμε γρήγορα και έτσι πολλά από τα 360 λεωφορεία που βρίσκονται σήμερα σταθμευμένα λόγω και βλαβών, σε άλλες περιπτώσεις μικρών και σε άλλες μεγάλων και δαπανηρών, να επιδιορθωθούν και να τεθούν στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσερμενίδης επισήμανε, ότι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μετέβη στο συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και ανέλαβε εκ νέου τη δέσμευση ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, ενώ προηγουμένως δήλωσε ότι θα δοθεί και φέτος η διαφορά του ΦΠΑ στον Οργανισμό, που λαμβάνει με 13% και πληρώνει με 26%.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης, κατά τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, επεσήμανε στους εργαζόμενους, ότι είναι διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις και θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως και ότι «κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του».

Νωρίτερα ο υπουργός, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του ΟΑΣΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τη ΝΔ που οι απόψεις της ταυτίζονται με αυτές της απερχόμενης διοίκησης του Οργανισμού». Έδωσε δε την υπόσχεση στους Θεσσαλονικείς, ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας όσα έγιναν την περίοδο από το 1957 μέχρι και σήμερα στον Οργανισμό, όπως και «από σήμερα και στο εξής».

Προς πρωτοκόλληση εισαγγελική παραγγελία

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, Χρήστος Στεφανίδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, είπε ότι ζήτησε να πρωτοκολληθεί η εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζήτησε αντίγραφα του συνολικού αρχείου του Τμήματος Προμηθειών του ΟΑΣΘ, αλλά και άλλα έγγραφα που έχουν σχέση με τη δράση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί, όπως σημείωσε ο κ. Στεφανίδης, «αφενός μεν η πιθανότητα αλλοιώσεων ή απώλειας των προαναφερομένων εγγράφων, αφετέρου με στοιχεία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν ποινικής ή πειθαρχικής φύσεως απόδοση κατηγοριών σε βάρος μας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» (σσ έχουν προηγηθεί τηλεγραφήματα για τις τελετές παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στον ΟΣΕΘ και τον ΟΑΣΘ).