Μέτωπο πρώτης κατοικίας φέρνει η Πρωτομαγιά

Ο φόβος του εκλογικού αιφνιδιασμού συντονίζει όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης13 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:35 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:41 πμ


Το κουβάρι της πρώτης κατοικίας ξεδίπλωσε η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές της εβδομάδας το Κίνημα Αλλαγής -για να πιάσει στη συνέχεια το νήμα η Κουμουνδούρου-, με τα αντιπολιτευτικά βέλη να κατευθύνονται μετωπικά κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. 

Της Γεωργία Σαδανά

[email protected]

Αφορμή για να αποτυπωθεί η απαρχή της συγκρότησης ενός μετώπου με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας και ορίζοντα την 1η Μαΐου -οπότε και απενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό το δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς- αποτέλεσε μια αποστροφή του κ. Γεωργιάδη σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου περί «ζημιογόνας» για την οικονομία προστασίας, η οποία «πάτησε το κουμπί» της συντονισμένης αντεπίθεσης εναντίον του από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Όλοι εναντίον του υπουργού

Τον… χορό των πυρών κατά του υπουργού Ανάπτυξης άνοιξε το Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Παύλο Χρηστίδη, να απαντά: «Κύριε Γεωργιάδη, οι διάφορες μας είναι βαθιές. Θα έπρεπε να “λυπάστε” για τους αδύναμους πολίτες που θα τους πάρουν τα σπίτια τα funds με τους πλειστηριασμούς. Αλλά, αντίθετα, φτιάχνετε κλίμα και διαφημίζετε αυτό που θα συμβεί μετά τον Απρίλιο. Η απάντηση είναι μία: προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πράξεις και όχι λόγια». Πλην του κ. Χρηστίδη, η πλειοψηφία σχεδόν των κορυφαίων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να αποδοκιμάσει ακαριαία τον υπουργό Ανάπτυξης (παρά τους χαλαρούς ρυθμούς του Σαββατοκύριακου), με μια ασυνήθιστη σφοδρότητα, που ξένισε ακόμη και κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Τη σκυτάλη της σύγκρουσης με την κυβέρνηση έλαβε τις επόμενες ώρες ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Παππάς, ο οποίος, αφού υποστήριξε ότι «για τη ΝΔ η οικονομία πάει καλά όταν οι άνθρωποι έχουν 200 ευρώ στην τσέπη για να βγάλουν τον μήνα, όταν δεν προστατεύεται η κατοικία τους, όταν δεν έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και περίθαλψη», τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας «ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ώστε να προασπίσουμε τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως την είχε επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά την είχε αφήσει να εκπνεύσει», ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο συμπόρευσης με τις άλλες πτέρυγες της Βουλής, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.

Το τελευταίο, μάλιστα, παρουσίασε ήδη την πρότασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας (την οποία έχει επεξεργαστεί επί μήνες ο Γιάνης Βαρουφάκης), περιγράφοντας ως «ιερή υποχρέωση όλου το πολιτικού συστήματος να βάλει τους πολίτες του μπροστά απ’ τους κερδοσκόπους και με αυτό ως κριτήριο να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που είναι εθνικής σημασίας». Πέρα, άλλωστε, από την πάνδημη ανάγκη να θωρακιστεί η πρώτη, δηλαδή η λαϊκή, κατοικία, ο κοινός βηματισμός των τριών κομμάτων εκλαμβάνεται εμμέσως και ως προγεφύρωμα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο πολλοί από τους θιασώτες της παραπάνω σύγκλισης θεωρούν ότι θα βαρύνει σημαντικά στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρώνοντας παράλληλα το χαλί νέων συμμαχικών σχημάτων.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Στην Αθήνα τα ευρωπαϊκά «Οσκαρ» 2020 φοιτητικής επιχειρηματικότητας