Μηταράκης: Η επίταξη θα είναι για τρία χρόνια – «Βράζουν» τα νησιά (videos)10 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:18 μμ


Του νέου σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό υπεραμύνθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι «η επίταξη είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης». Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και οι φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου «βράζουν».

Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης»

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουμε 40.000 άτομα στα πέντε ελληνικά νησιά, το 1/4 των ευρωπαϊκών ροών του 2019, σε αυτή την κατάσταση μέσα στα δάση, σε δομές οι οποίες δεν έχουν τις συνθήκες ασφαλείας, υγιεινής, τις ανθρώπινες συνθήκες που απαιτούνται. Παράλληλα, δεν μπορούν να εγγυηθούν στις τοπικές κοινωνίες που απαιτεί ο Έλληνας πολίτης. Οι συνθήκες θα είναι καλύτερες με τις νέες δομές», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Όπως εξήγησε, «δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα με τα ανοικτά κέντρα να εφαρμόσουμε στον βαθμό που απαιτείται την νέα νομοθεσία και αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τόσο αποτρεπτικά όσο θα έπρεπε η νομοθεσία στις ροές».

«Η επίταξη είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης. Επιτάσσουμε τα ακίνητα για τρία χρόνια και με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Οικονομικών θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης γι’αυτά τα τρία χρόνια», υπογράμμισε.

Οι νέες κλειστές δομές θα δημιουργηθούν στις εξής περιοχές:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου».

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

«Βράζουν» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις των τοπικών Αρχών και των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης.

Προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει κανείς φορέας από το Βόρειο Αιγαίο στη σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα.

«Η Περιφέρεια δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συγκεντρώσεων, οι οποίες μιλούν για καμία νέα δομή στα νησιά», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση επιτάσσει ακίνητα για κλειστά κέντρα στα νησιά

Μεταναστευτικό: Σοβαρότητα και σύνεση