Μητσοτάκης – Μακρόν: Το παρασκήνιο της συνάντησης (video)29 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:21 μμ


Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε η βούληση των δύο χωρών για μια εταιρική στρατηγική σχέση η οποία θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ατζέντα των συζητήσεων με τον Γάλλο πρόεδρο υπήρξε εξαιρετικά πλούσια και συγκεκριμένα συζητήθηκαν η διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία, περιφερειακά ευρωπαϊκά θέματα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε όλα αυτά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό» τόνισε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο Πρόεδρο, μετά το πέρας των κατ΄ιδίαν συνομιλιών των δύο ηγετών.

«Συζητήσαμε με τον κύριο Πρόεδρο εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τόσο στις θάλασσες της Κύπρου, όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης» σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ένα μνημόνιο άκυρο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και με την συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής. Είναι, επίσης, η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του Αραβικού κόσμου και της Ρωσίας».

Επισήμανε ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο. «Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της. Και στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα στο οποίο επίσης υπήρξε συναντίληψη.

«Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Πρώτον: Ότι τα εξωτερικά μας σύνορα -ειδικά τα ανατολικά μας σύνορα- πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης. Και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όχι μόνο σε διμερές επίπεδο- όσων δεν δικαιούνται προστασία. Ήδη στην Ελλάδα αυτές οι επιστροφές έχουν εντατικοποιηθεί.

Δεύτερον: Συμφωνήσαμε ότι η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Δεν θα διστάσω να δηλώσω ότι παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Και τρίτον: Συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία και πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση. Περιμένουμε κι εμείς με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Έλληνα αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Μαργαρίτη Σχοινά, γύρω από τη νέα πρόταση για τα ζητήματα του ασύλου και της μετανάστευσης» είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι οι δύο χώρες διεκδικούν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και επανέλαβε ότι δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν πρόσβαση στη Ζώνη του Σένγκεν -δηλαδή ελεύθερης διακίνησης πολιτών- εντός του ευρωπαϊκού ενιαίου χώρου του Σένγκεν και οι οποίες αρνούνται πεισματικά να εκδηλώσουν έστω και την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμμετοχής στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. «Πιστεύω ότι αυτή η στάση δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη οικονομία. «Η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε για πρώτη φορά -μετά από ακριβώς 11 χρόνια- 15ετές ομόλογο. Το ομόλογο αυτό υπερκαλύφθηκε κατά περίπου επτά φορές. Το επιτόκιό του έπεσε κάτω από το 2%. Είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στη χώρα» είπε και σημείωσε ότι τις γόνιμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί και το εξαιρετικά επιτυχημένο Ελληνογαλλικό Forum το οποίο διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι.

Ακόμη η ενέργεια και η ασφάλειά της και η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτέλεσαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπου ο συντονισμός μας κρίθηκε απαραίτητος, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Πρόεδρο για τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed. Ενός αγωγού ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να φτάσει με ασφάλεια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το φυσικό αέριο, ως το καύσιμο μετάβασης έως ότου να φτάσει στον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από μια οικονομία μηδενικών εκπομπών το 2050».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι υπήρξε συναντίληψη με τον Γάλλο Πρόεδρο σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων. «Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή -και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Macron- συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020, έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απ’ το 2021. Έτσι ώστε να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδος αλλά και του Ελληνικού λαού να ξαναμπούμε σε μία πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και σας ευχαριστούμε και πάλι» τόνισε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Άουσβιτς. «Αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας».

Σημείωσε πως σήμερα στο Παρίσι, «σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα, πως είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου προσθέτοντας πως «μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα» και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας: «Ελλάδα, Γαλλία, Μεσόγειος, η Ευρώπη ολόκληρη, μπορούν να ζήσουν καλύτερα και είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε τον δρόμο του αύριο με ασφάλεια, ειρήνη, συνεργασία και ευημερία».

Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό τον κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρος τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ίδιο όραμα, στρατηγικό και γεωπολιτικό, για την Ευρώπη και την Μεσόγειο. «Βλέπουμε και οι δύο τη Μεσόγειο σαν ένα χώρο εμπορικών, πολιτιστικών, πνευματικών ανταλλαγών του οποίου η σταθερότητα και η ασφάλεια καθορίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Μιλήσαμε κυρίως για θέματα ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» είπε.

Τόνισε ότι «η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό τον κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρος τους, καταδικάζοντας μαζί με ους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας τις παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας. Επίσης καταδικάζουμε τη Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία μου σε σχέση με τις παραβιάσεις της Τουρκίας και τις δράσεις της, που αντιτίθενται πλήρως, όπως είπε, στις δεσμεύσεις του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξή του στο Βερολίνο. «Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε ότι τουρκικά πλοία με μισθοφόρους φτάνουν στις ακτές της Λιβύης και αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Λιβύης» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης μίλησε για ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας με τη δημιουργία ως το τέλος Ιουνίου μιας εταιρικής στρατηγικής σχέσης για την ασφάλεια που θα πάρει συγκεκριμένη μορφή, όπως είπε, και μετά την επίσκεψη του Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτό προϋποθέτει τακτικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και μια ενισχυμένη παρουσία του Γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή και κοινές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις της οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουμε» τόνισε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι μίλησαν επίσης για τις οικονομικές σχέσεις. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις έμειναν στο πλευρό της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης και θα πρέπει να συνεχίσουν να συνοδεύουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τη χώρα σας και τις σχέσεις μας» τόνισε.

Επίσης είπε ότι υπήρξε συναντίληψη στα θέματα της μετανάστευσης και μίλησε για τη στήριξη της Ελλάδας στον τομέα της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών. Είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στην πολιτική τής μετανάστευσης και υπογράμμισε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί από τον Μαργαρίτη Σχοινά το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση, ώστε μέσα στο 2020 η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο συναντήθηκε με τον CEOτης TOTAL, Πάτρικ Πουγιάν, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς η εταιρεία TOTAL είναι ένας αυτόνομος παίκτης στην περιοχή.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το ζήτημα της αγοράς δύο φρεγατών, η οποία όπως έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι διακρατική συμφωνία, δηλαδή η μια χώρα θα τις μεταβιβάσει στην άλλη.

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ΄ιδαιαν συνομιλιών των δύο ηγετών

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μητσοτάκης – Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο και καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας (video)