Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Ο διάλογος στη συζήτηση για τον EastMed (photos – video)2 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:29 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:29 μμ


Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Πέμπτης.

H συνάντηση έγινε λίγες ώρες πριν την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Benjamin Netanyahu συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στην έναρξη της επίσκεψης ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κ. Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Β. Netanyahu: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μη χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

B. Netanyahu: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

«Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα περνά από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο θα καταστήσει το Ισραήλ ενεργειακή υπερδύναμη» είχε δηλώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με προορισμό την Αθήνα, προσθέτοντας: «Ο αγωγός φυσικού αερίου για τον οποίο έχουμε εργαστεί επί σειρά ετών θα αναβαθμίσει την ενεργειακή εικόνα της χώρας».

O Ισραηλινός πρωθυπουργός προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο μετά τις 12:30, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας ο EastMed (video)

EastMed: Έπεσαν οι υπογραφές στο προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean (photos-video)