Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Γιατί δεν εφαρμόζεις τη συμφωνία με την ΕΕ; (video)4 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:44 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:07 μμ


Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιας συνάντησης, που κράτησε πάνω από 90 λεπτά και χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά ως «ανοιχτή και ειλικρινής».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το ερώτημα στον Τούρκο πρόεδρο γιατί δεν εφαρμόζει τη συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Εάν οι λόγοι που το κάνει είναι γεωπολιτικοί ή οικονομικοί.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς η τουρκική Ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια.

Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέμεινε στις γνωστές θέσεις που έχει διατυπώσει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1:

Μητσοτάκης: Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Mιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση

Μακρόν: Εκφράζω τη στήριξη μου στις ανησυχίες της Ελλάδας