Μητσοτάκης: Τι ζήτησε από τον Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις (video)5 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:55 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:09 πμ


Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου.

O κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Πομπέο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της ‘Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Στην τοποθέτησή του μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση «είναι σημαντική για τις δύο χώρες και υπάρχουν πολλά να συζητηθούν. Θα κουβεντιάσουμε πολλά πράγματα και μέσα από τις συνομιλίες μας μπορούμε να υπερβούμε πολλά μέσα από τις προκλήσεις. Στην πατρίδα μου, το Κάνσας έχουμε μία μεγάλη ελληνική κοινότητα και ελπίζω να κάνω τα πράγματα σωστά ώστε να μην ακούσω μετά τα παράπονά του».

Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Με τον Έλληνα ομόλογό του θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας . Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Mάικ Πομπέο: Έφτασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – «Φρούριο» η Αθήνα (video)

Κόκκινος συναγερμός για την προσφυγική κρίση