Μητσοτάκης: Βέτο σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία (video)16 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:18 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:03 μμ


Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως πιστεύει ότι «είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας».

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής»

«Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

«Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω»

«Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα», σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», ξεκαθάρισε, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες.

«Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό»

«Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των υπουργών του.

Είπε πως όταν θα γίνει ανασχηματισμός θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των υπουργών.

«Θα ασκήσουμε βέτο για τη Λιβύη»

«Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι «η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία».

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε.

Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Θα πράξω ό,τι χρειάζεται εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος»

«Θα πράξω ότι χρειάζεται», είπε ο πρωθυπουργός, εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας.

Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

«Με τον πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία»

«Με τον πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Κακούργημα να πετάς τσιμεντόλιθους στους αστυνομικούς»

«Οι καταλήψεις αδειάζουν, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι είναι απαράδεκτο», σημείωσε και επισήμανε «πως δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν αλλά όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα».

«Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές»

«Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός,σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνουν διπλές εκλογές λόγω του νόμου της απλής αναλογικής.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Εκλέγεται με την «πρώτη» και απειλεί το ρεκόρ