πΓΔΜ: Αλλάζουν οι πινακίδες σε «Βόρεια Μακεδονία» – Σήμερα η ρηματική διακοίνωση από Αθήνα σε Σκόπια11 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:02 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:02 πμ


Η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρεια Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, θα αποσταλεί σήμερα από την Αθήνα στα Σκόπια. Με το πρωτόκολλο ξεκινούν και υποχρεώσεις της γείτονος χώρας. 

Υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από αυτή τη βδομάδα

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διαβεβαίωσε μάλιστα πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.

Σε αυτό το κλίμα ο σκοπιανός δημοσιογράφος, Βλαντιμίρ Πετρέσκι, αποκάλυψε τις πινακίδες με το νέο όνομα. Μάλιστα η πρώτη από αυτές θα μπει σήμερα στα σύνορα με την Ελλάδα. 

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Αλλάζουν όνομα 1.000 πινακίδες

Οι πρώτες πινακίδες µε το νέο όνοµα τοποθετούνται στις συνοριακές διαβάσεις. Αυτό, κατ’ εφαρµογή του νέου νόµου για τις γλώσσες, θα αναγράφεται επίσης στα αλβανικά και τα αγγλικά. Όπως δήλωσε ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης, Ντράγκι Ράσκοφσκι, που συντονίζει το έργο της µετονοµασίας, το οποίο έχει αναλάβει διυπουργική επιτροπή, ο σχεδιασµός περιλαµβάνει την προµήθεια περίπου 1.000 πινακίδων σε διάφορα µεγέθη.

Επίσης, η ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενηµερώσει τη Γραµµατεία, τα κράτη-µέλη και τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισµούς των οποίων είναι µέλος, σχετικά µε τις αλλαγές που έχουν σηµειωθεί. Το νέο όνοµα θα πρέπει να χρησιµοποιούν περισσότερες από 130 χώρες που αναγνώριζαν µέχρι τώρα τη χώρα ως ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας.

Εκτός από τα σύνορα, καινούργιες πινακίδες θα τοποθετηθούν στις πρεσβείες και τις διπλωµατικές αποστολές, καθώς και στα άλλα θεσµικά όργανα της χώρας, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάµεντ Χότζα. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αµυνας και η Βουλή αναµένεται να υιοθετήσουν άµεσα τη νέα ονοµασία.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια – «Βόρεια Μακεδονία» από βδομάδα

Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησής μας στο ΝΑΤΟ