Πηγές ΥΠΕΞ: Αφαιρέθηκε το αλβανικό ΦΕΚ για τη δέσμευση περιουσιών Ελλήνων30 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:04 μμ


Τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, όπως ξεκαθάρισαν διπλωματικές πηγές.

Τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Τετραμερή Σύνοδο στο Βουκουρέστι, που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μαξίμου για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;

Τσίπρας από Βουκουρέστι: Aλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στα Βαλκάνια (video)