Ποιοι υποκινούν τα επεισόδια στη Λέσβο;

Προσφυγικό: Οργανωμένες διαδηλώσεις και αυθόρμητες συνελεύσεις - Οι έρευνες των Αρχών δείχνουν «δάκτυλο» ΜΚΟ12 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:29 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:35 πμ


Η λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Μόρια μετά τα επεισόδια στη Λέσβο στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε ήταν πρωτόγνωρη για το νησί. Αλλωστε, πρώτη φορά είδαμε υπουργό της κυβέρνησης να μιλά σε ανοιχτή ακρόαση από το τηλέφωνο του δημάρχου σε λαϊκή συνέλευση. Νωρίτερα, μετά τα επεισόδια ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, εκλεγείς με το κυβερνών κόμμα, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Μεταναστευτικού. Μόλις το αίτημα απορρίφτηκε, έγραψε: «Μόλις τώρα ενημερώθηκα ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημά μας. Λυπάμαι!».

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

[email protected]

Το ενδεχόμενο τα επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Περίπου μία εβδομάδα μετά είναι άγνωστο αν οι διωκτικές υπηρεσίες εντόπισαν τους υποκινητές. Επισήμως, πάντως, συνεχίζουν οι έρευνες και κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μια παράλληλη, σύντομη έρευνα προσώπων που ανήκουν σε ΜΚΟ και ταξιδεύουν συχνά στην Τουρκία θα μπορούσε να «βγάλει λαβράκι». Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθύμισε επίσης ότι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επανέλαβε ότι «τα δυσάρεστα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων». Η ημέρα των επεισοδίων συνέπεσε στη Βουλή με την τροπολογία για τις ΜΚΟ.

Αιφνιδιασμός

Οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες κινήθηκαν και οργανώθηκαν σίγουρα από κάποιους. Η διαδήλωση πήγαινε προς τη Μυτιλήνη, όταν ξαφνικά, με κινήσεις που προβλημάτισαν τις Αρχές, ίσως και να τις αιφνιδίασαν, μικρότερη συγκροτημένη και συνάμα δυναμική ομάδα προσφύγων κινήθηκε από την περιοχή του Καρά Τεπέ προς την πόλη. Είναι σαφές ότι οι ταλαιπωρημένοι του Αφγανιστάν δεν γνώριζαν όλα τα «κρυφά» σημεία των δρόμων του νησιού. Αυτοί που τους καθοδήγησαν, πάντως, τα γνώριζαν. Ηταν η στιγμή που η αεροπορία στρατού σήκωσε ελικόπτερο έτσι ώστε να εκτιμήσουν από αέρος οι υψηλόβαθμοι της αστυνομίας την κατάσταση.

Οι διαδηλώσεις στο νησί συνέπεσαν με την επίσκεψη της υποδιευθύντριας του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων, της Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, που επισκέφθηκε τη Λέσβο για να αποκομίσει εικόνα της κατάστασης μιλώντας με τοπικούς πολιτικούς – και όχι μόνο. Σύμφωνα με την DW, όσα αντίκρισε δύσκολα μπορεί να τα αποδώσει με ακρίβεια από τη συναισθηματική φόρτιση. «Οταν δει κανείς την κατάσταση εδώ, δύσκολα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα», λέει στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Focus». «Προφανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά όταν κάποιος ζει στη Λέσβο υπό αυτές τις συνθήκες επί τρία χρόνια μπορεί να καταστραφεί όλη του η ζωή».

Τι είναι όμως εκείνο που χρειάζεται άμεσα το νησί; «Μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα θεωρητικά προγράμματα και τα σχέδια δέκα σημείων. Εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια», δηλώνει η πρώην Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης. Ευρισκόμενη σε ένα ύψωμα έβλεπε τα δακρυγόνα της αστυνομίας και τις συγκρούσεις και μιλούσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Στο Γερμανικό Ραδιόφωνο έγινε πιο συγκεκριμένη: «Αυτό που λείπει επειγόντως είναι ιατρική περίθαλψη επιτόπου. Δεν μπορεί να τα φέρει άλλο σε πέρας η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες μοιράζοντας φάρμακα. Θα πρέπει να στηθεί μια ιατρική μονάδα εκτός των αρχικών ορίων του καταυλισμού, στον οποίο ζουν συνολικά 15.000 άνθρωποι με πολλά παιδιά, εγκύους και γενικά ανθρώπους με προβλήματα υγείας».

Στο ερώτημα της ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση η Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ επικαλέστηκε μαρτυρίες αρμοδίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργή τους κατά της ελληνικής κυβέρνησης. «Αισθάνονται ότι δεν έχουν υποστήριξη και δεν αντιλαμβάνονται ότι έρχεται βοήθεια από την Αθήνα», σημειώνει η Γερμανίδα πολιτικός. «Μέχρι τώρα οι διαδικασίες διεξάγονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ζουν κάτω από αναξιοπρεπείς συνθήκες, ακόμη και επί χρόνια» εξηγεί.

Ωστόσο, και η Αθήνα δείχνει απογοήτευση και δυσθυμία απέναντι στις Βρυξέλλες, παρατηρεί ο Γερμανός δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας. «Ναι, υπάρχει δόση αλήθειας», απαντά η Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ. «Νομίζω ότι πέρα από το ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το Προσφυγικό της ΕΕ. Η Ελλάδα με τα νησιά της είναι τόπος που έρχονται πολλοί πρόσφυγες και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη στην κατανομή προσφύγων στην ΕΕ. Να βρεθεί, δηλαδή, ένας αποτελεσματικός τρόπος. Αυτό έχει αποτύχει χιλιάδες φορές μέχρι τώρα». Η Γερμανίδα πρώην υπουργός προτείνει όσες χώρες της ΕΕ το επιθυμούν να πάρουν πρόσφυγες, οι άλλες να προσφέρουν υγειονομική και οικονομική βοήθεια: «Φτάνουν πια τα στρατηγικά σχέδια».

Οριακά

Τα πράγματα στη Μυτιλήνη είναι πλέον οριακά. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου το υποστηρίζει διαρκώς, δημόσια αλλά και στις κλειστές συσκέψεις. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης μετανιώνουν που… εξελέγησαν. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την κόπωση και την έλλειψη προσωπικού. Οι κάτοικοι αναπτύσσουν από άμυνα κάθε άλλο παρά συμπεριφορές αλληλεγγύης. Η μικροπαραβατικότητα καλά κρατεί κι όλα αυτά τρεις μήνες πριν από τη νέα τουριστική περίοδο.

Τα νέα από τη Σμύρνη, που μιλούν για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διαμένουν στον δρυμό έξω από αυτή, σοκάρουν κάθε συνετό παράγοντα. Αραγε οι Αρχές θα βρουν αυτούς που κινήθηκαν ύποπτα στα επεισόδια της εβδομάδας που πέρασε; Ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν αυτοί που κατασκεύασαν τα πανό στις διαδηλώσεις. Επίσης, αυτοί που μοίραζαν χάρτες της πόλης αλλά κι αυτοί που έδιναν κατευθύνσεις για καταλήψεις δημόσιων κτιρίων. Αν για τα δύσκολα χρειάζεται έρευνα, γι’ αυτά τα πιο απλά οι Αρχές θα έπρεπε να είχαν ήδη κινηθεί. Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Λέσβος δεν είναι το μόνο νησί με προσφυγικό πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ελληνοτουρκικά: Οι συνθήκες-ασπίδα στα σχέδια της Άγκυρας (έγγραφα)