Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Ανόητη η ελληνοκυπριακή πρόταση – Δεν μπορούσαμε να την αποδεχθούμε

3
epa06057459 Turkish Foreign Minister, Mevlut Cavusoglu (L) reacts next to Greek Cypriot leader, Nicos Anastasiades (R), as they pose for a group picture during a new round of the conference on Cyprus under the auspices of the United Nations, in Crans-Montana, Switzerland, 30 June 2017. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά «ρίχνει» όλη την ευθύνη για το ναυάγιο στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας «ανόητη» την απαίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μηδέν στρατό και τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο.

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια «ανόητη» πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. «Το να λες διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των Ελληνοκυπρίων. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε».

Ο Τσαβούσογλου είπε πως τα τελευταία 15 χρόνια η Τουρκία είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό και στο Κραν Μοντανά ήταν τρία βήματα μπροστά από όλους.

Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου Αναστασιάδη ότι η Τουρκία ευθύνεται για το ναυάγιο είπε πως «από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε συζητήσεις φιλοσοφίας αλλά συζητήσαμε σημείο – σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει».

Υπενθύμισε πως είχε πει ότι είναι η τελική διάσκεψη και χωρίς χρονοτριβή πρέπει να τεθούν τα προβλήματα στο τραπέζι και ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν πρόταση της Τουρκίας να αξιολογηθούν τα θέματα σε ένα πακέτο.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όλες οι πλευρές αποδέχτηκαν ότι η Τουρκία επέδειξε μια εποικοδομητική στάση. «Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί. Δηλαδή ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς.

Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο θα διακοπούν εντελώς. Η επιθυμία τους είναι αυτή ακριβώς. Τέτοια ανόητη πρόταση ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε».

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως «όταν αυτά δεν έγιναν αποδεκτά ασφαλώς λένε ‘η αιτία της μη λύσης είναι η Τουρκία’. Πραγματικά αυτό είναι εντελώς λάθος, είναι μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση».

Επίθεση και στην ΕΕ

Τέλος ανέφερε πως στο Κραν Μοντανά δεν έγινε καμία προσπάθεια παζαρέματος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό. Όπως είπε, δεν είναι το Κυπριακό το πρόβλημα που η ΕΕ δεν θέλει την ένταξη, καθώς αν δεν υπήρχε το Κυπριακό θα έβρισκαν κάτι άλλο.