Πυροσβέστης ο Τσίπρας στην αντιπαράθεση Καμμένου-Κοτζιά – Οι διάλογοι στο υπουργικό17 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:22 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:22 πμ


H συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε στόχο να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε οργισμένος ο πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τον λόγο από τον υπουργό Άμυνας για τα όσα είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κύριο Καμμένο να υποστηρίζει ότι το Μακεδονικό δεν ήταν ανάμεσα στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων το 2015, τον δε Κοτζιά να το αντικρούει, ισχυριζόμενος ότι υπήρχε και τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να συμφιλιώσει τους δύο κορυφαίους υπουργούς με «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις.

Η ένταση βέβαια δεν σταμάτησε εκεί, αφού σε κάθε μετέπειτα συζήτηση το θέμα επανερχόταν, με το κλίμα να είναι βαρύ σε όλο το υπουργικό συμβούλιο. Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να παρεμβαίνει διπλωματικά, ζητώντας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους με μία προϋπόθεση και για τους δύο.

Οι μεν ΑΝΕΛ και ειδικά ο επικεφαλής τους να σταματήσουν τις εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με το Μακεδονικό και τα δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν -πάλι δημόσια- άλλον κυβερνητικό εταίρο.

Η «πυροσβεστική» παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στη συνέχεια και στο κάλεσμα προς όλους που απηύθυνε, ζητώντας τη δέσμευση μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι δεν θα συμπράξουν με την αντιπολίτευση (τη Δεξιά ή την Ακροδεξιά, όπως είπε) προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό.

Οι διάλογοι μεταξύ των δύο υπουργών

Ενδεικτικοί του κλίματος οι διάλογοι στο υπουργικό συμβούλιο όπως τους μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. 

– Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.
– Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!
– Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
– Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
– Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.
– Τσίπρας:  Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
– Καμμένος:  Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση (κάνει αναφορά στα σχόλια περί Σαλβίνι από τον Νίκο Φίλη)
– Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Δυσφορία Κοτζιά για την κόντρα με Καμμένο

Όπως μεταδίδει ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός,, ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί καθώς θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν του παρείχε επαρκή κάλυψη στην κόντρα του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

O εκνευρισμός του Νίκου Κοτζιά διαφάνηκε και χθες όταν και αποχώρησε από την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο αργότερα πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να ενημερώσει ανεπίσημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που συζητήθηκαν.