Ρώσος πρέσβης στη «Νέα Σελίδα»: O TurkStream θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ΝΑ Ευρώπης19 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:35 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:37 μμ


Την πλήρη ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων εξέφρασε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνας Αντρέι Μασλόβ σε συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 190 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Του Χρόνη Διαμαντόπουλου

Ο κ. Μασλόβ αναφέρθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων, στο Κυπριακό, στην προμήθεια των S-400 στην Τουρκία, στη σημασία της νέας χρονιάς, ως έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Μασλόβ δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος στο πλαίσιο τους αμοιβαίου σεβασμού και των συμφερόντων. Συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και το 2019 θα είναι έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Νέας Σελίδας” για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο κ. Μασλόβ δήλωσε ότι “η λειτουργία του θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη” και συμπλήρωσε ότι για πιθανή επέκτασή της διαδρομής του και σε ελληνικό έδαφος “απαιτείται οικονομική αξιολόγηση από τις εμπλεκόμενες εταιρίες και σαφείς εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την επέκταση και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια τελική απόφαση για την ευρωπαϊκή διαδρομή που θα ακολουθήσει ο συγκεκριμένος αγωγός”.

“Ο TurkStream πρόκειται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προωθεί τα σχέδια που ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ελληνορωσικού fund που θα προχωρήσει σε επενδύσεις και στα δυο κράτη, ο Ρώσος πρεσβευτής επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, υπενθυμίζοντας τη Ρωσική τουριστική επένδυση στην Ελούντα καθώς και στους 850.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2018 την Ελλάδα.

Για το θέμα των απελάσεων Ρώσων διπλωματών, ο κ. Μασλόβ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: “ το θέμα έκλεισε σχεδόν αμέσως μετά το γεγονός, το καλοκαίρι. Ήταν ένα γεγονός ελάχιστης σημασίας. Το ξεπεράσαμε. Γυρίσαμε σελίδα.”.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις ελληνορωσικές σχέσεις»

Για θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο πρέσβης της Ρωσίας σημείωσε ότι “η ρωσική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αντίθετη σε μια νέα ονομασία της ΠΓΔΜ από τη στιγμή που θα τη συμφωνήσουν οι δύο χώρες και εκείνη θα γίνει επισήμως μέρος του συντάγματος των Σκοπίων. Η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι ένα θετικό γεγονός. Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι “η συνεργασίας μας με την Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις σχέσεις της με άλλα κράτη”.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι “η Μόσχα τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες χωρίς έξωθεν επιρροή και τεχνητά χρονοδιαγράμματα”. “Η Ρωσία έχει ταχθεί εδώ και δεκαετίες υπέρ της αποστρατικοποίησης της Κύπρου” και συμπλήρωσε ότι “θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δημιουργούν ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ”.

Σχετικά με την προμήθεια των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, διευκρίνισε ότι οι S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο και ότι δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς. Σημείωσε, επίσης, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη στρατιωτικοτεχνική της συνεργασία και με την Ελλάδα, εάν φυσικά το επιθυμεί και η ελληνική πλευρά.

Για το έτος 2019 ο κ. Μασλόφ σημείωσε ότι έχει κηρυχθεί έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αντιστρόφως, έτος ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία και στόχος είναι να γίνουν τα εγκαίνια δύο νέων επίτιμων προξενείων της Ρωσίας σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη μέσα στο 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Βασιλική Θάνου: Θα διευθύνω με αμεροληψία και αντικειμενικότητα την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υπουργικό Συμβούλιο: Ο οδικός χάρτης του 9μηνου – Εκλογές μετά τον Σεπτέμβρη του 2019