Επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια – Η ελληνική πρόταση και τα 5 ονόματα20 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:40 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:50 πμ


Κρίσιμη είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στα Σκόπια ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσον αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σήμερα πάντως θα βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi.

Η επίσκεψη στα Σκόπια

Την Πέμπτη, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα υπάρξει συζήτηση επί της ελληνικής πρότασης που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα.

Όπως είπε ο ίδιος αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση… «έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ είναι οι εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως επιθυμεί να έχει επιλυθεί η ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους.