Τέλος της «Οδύσσειας» των μνημονίων με διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη21 Αυγούστου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 8:28 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:15 πμ


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα στην Ιθάκη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Καμμένος βγάλει διάγγελμα. Πιθανότατα γύρω στις 11 να ξεκινήσει η ομιλία. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βγάλει διάγγελμα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το διάγγελμα θα είναι χαμηλών τόνων λόγω της τραγωδίας στο Μάτι αλλά και εμβληματικού χαρακτήρα λόγω της συγκυρίας.

Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία, αφού βούληση της κυβέρνησης είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για το τέλος της… οδύσσειας που πέρασε η χώρα, το τέλος της μνημονιακής οκταετίας και την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία.

Ο Τσίπρας αναμένεται στο διάγγελμά του να πει ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές και κατά συνέπεια ανακτά την οικονομική της κυριαρχία. Θα αναφερθεί στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και θα περιγράψει τους γενικούς στόχους για την επόμενη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός. Όπως είχε επισημάνει η «Νέα Σελίδα» στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός είχε ήδη πάρει την απόφαση να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τι δηλώνει η δήμαρχος Ιθάκης

Ήταν 06:30 το πρωί της Τρίτης, όταν ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και είπε πως δεν είχε ενημερωθεί ότι στο νησί επρόκειτο να φτάσει ο πρωθυπουργός. «Επίσημη ενημέρωση, μέχρι και τώρα που μιλάμε, δεν έχω», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρχε κινητικότητα στο νησί.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που ενημερωθούμε ότι ο πρωθυπουργός όντως θα έρθει στην Ιθάκη. Περιμένω γύρω στις 07:00 – 07:15 να έχω επίσημη ενημέρωση», τόνισε.

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Ιθάκης αρχικά: 

Λίγο αργότερα, στις 07:52, ο δήμαρχος Ιθάκης μίλησε και στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. επιβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στην Ιθάκη. «Μόλις πριν από πέντε λεπτά ενημερώθηκα ότι όντως ο πρωθυπουργός θα έρθει στην Ιθάκη», είπε. Ωστόσο, ο δήμαρχος του νησιού δεν γνώριζε την ακριβή ώρα του διαγγέλματος.

Όπως επίσης δεν γνώριζε το που θα γίνει το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μας έχουν πει» ήταν η απάντηση που έδωσε στη σχετική ερώτηση. «Το μοναδικό που ξέρω είναι ότι θα επισκεφτεί το δημαρχείο για να ενημερωθεί για θέματα του δήμου».

Κατά τον κ. Στανίτσα, υπάρχουν τρία σημεία στην Ιθάκη απ’ όπου θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό. «Το πρώτο είναι στο άγαλμα του Οδυσσέα, το δεύτερο στο Λαζαρέτο, το νησάκι μέσα στο λιμάνι στο Βαθύ και το τρίτο σημείο είναι το ύψωμα προς την περιοχή Κάστρο, που έχει όλο το λιμάνι στα πόδια του».

Ο δήμαρχος Ιθάκης αποκάλυψε ότι θα κεράσουν τον Αλέξη Τσίπρα τοπικά προϊόντα, ρόβανι ένα παραδοσιακό γλυκό.

Δείτε τη δήλωση του δημάρχου Ιθάκης στον ΑΝΤ1:

Η Ιθάκη συμβολίζει τη λύτρωση

«Η Ιθάκη συμβολίζει την επιστροφή, το τέλος, τη λύτρωση» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει την έξοδο από τα μνημόνια από την Ιθάκη.

Ο κ. Στανίτσας είπε χαρακτηριστικά ότι «με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από την Ιθάκη, πιστεύω να λυτρωθεί ο ελληνικός λαός και όλοι εμείς να ησυχάσουμε από αυτά τα πάνδεινα που έχουμε περάσει τα τελευταία οχτώ χρόνια και να δούμε καλύτερες ημέρες». Υπογράμμισε δε ότι από χθες είναι όλοι σε εγρήγορση στο νησί του Οδυσσέα και ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο. «Θα συναντηθεί μαζί μου και με κάποιους αντιδημάρχους και συμβούλους, έτσι ώστε κατά την επίσκεψη του να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν το νησί μας» ανέφερε ο δήμαρχος Ιθάκης.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Τζανακόπουλος: Σύντομα οι πολίτες θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά (video)

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων