Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής10 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:55 μμ


Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

OHE: Οι επιστολές που στέλνει η Ελλάδα για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Δύο επιστολές στον ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, αντιδρώντας στο μνημόνιο ΤουρκίαςΛιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες – τις οποίες επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΓιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ – τις επόμενες ώρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων ΕθνώνΑντόνιο Γουτέρες  και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που  αυτήν την στιγμή είναι ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Σε αυτές τις επιστολές, που θα έχουν μικρές διαφορές στις λεκτικές διατυπώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ θα αναδεικνύει και τους κινδύνους που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αρχηγός Στόλου Λιβύης: Το αυστηρό μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα