Συνέντευξη Κώστα Μπακογιάννη στη «Νέα Σελίδα» – Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας πετάει το γάντι στους «μακεδονομάχους» της ΝΔ

18

Με τη γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή για το Σκοπιανό συντάσσεται με συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

«Σήμερα την προσυπογράφουν όλοι, τουλάχιστον δημόσια, πλην του κ. Καμμένου, ο οποίος, αν και την ψήφισε τότε, τώρα πετάει… χαρταετό», λέει. Ωστόσο, αφήνει αιχμές εναντίον όσων επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν πολιτικά πάνω στο εθνικό ζήτημα: «Με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες, κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό». Ο Κώστας Μπακογιάννης εκτιμά ότι οι ακραίες φωνές που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία δεν απειλούν τη φυσιογνωμία του κόμματος και τάσσεται υπέρ μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με την Κεντροαριστερά, καθώς «μόνο να προσφέρει έχει. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν χώρο με εξαιρετικά ικανά στελέχη». Οσον αφορά στα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Έπειτα από 27 χρόνια η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην επίλυση του λεγόμενου Σκοπιανού, ενός ζητήματος που στιγμάτισε στο παρελθόν τη ΝΔ, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές τάσεις. Η δίκη σας άποψη ποια είναι;

Υπάρχει εθνική γραμμή. Αυτή που χαράχτηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Σήμερα την προσυπογράφουν όλοι, τουλάχιστον δημόσια, πλην του κ. Καμμένου, ο οποίος, αν και την ψήφισε τότε, τώρα πετάει… χαρταετό. Δικαίωμά του, μολονότι η απόφασή του, ως συνήθως, δεν θα ληφθεί βάσει των πολιτικών του θέσεων, αλλά της πολιτικής του επιβίωσης. Υποχρέωση όμως του πρωθυπουργού είναι να μαζέψει την κυβέρνησή του, να ενημερώσει τα κόμματα και να μην επιτρέπει την αποδυνάμωση της εθνικής μας θέσης, τη στιγμή που μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση.

Συμφωνείτε με τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό;

Μακάρι να έφταναν τα συλλαλητήρια. Θα είχαμε λύσει το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Δεν πάμε όμως να πείσουμε ο ένας τον άλλο ούτε διαπραγματευόμαστε με τους εαυτούς μας. Με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες, κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή το πάθημα να γίνει μάθημα.

Είστε ένα πρόσωπο που πιστεύει στην εθνική συνεννόηση. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μια κοινή γραμμή σε βασικά ζητήματα;

Επιμένω ότι, αν δεν υπάρξει συνεννόηση και σύνθεση δυνάμεων, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Οι μικροκομματικές στρατηγικές και οι μεγάλοι πολιτικοί εγωισμοί μάς ρίχνουν εδώ και χρόνια στα βράχια. Και συνεννόηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά κοινωνικές συμμαχίες και ad hoc συγκλίσεις έστω στα αυτονόητα. Το αντίθετο για εμένα συνιστά πολιτική υπανάπτυξη. Σας διαβεβαιώ ότι, αν θέλουμε, γίνεται. Εμείς τουλάχιστον εδώ, στον μικρόκοσμο της περιφέρειάς μας, το έχουμε καταφέρει. Με διάλογο, με πειθώ αλλά και αντιπαραθέσεις, οι οποίες όμως είναι γόνιμες. Χώρος για σύγκρουση θα υπάρχει πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, που εξ ορισμού έχει την πρωτοβουλία, χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη και ρίχνει διαρκώς νερό στον μύλο της διχόνοιας και του διχασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ως προτεραιότητα την ανανέωση του κόμματος. Πιστεύετε ότι αυτή επιτυγχάνεται μέσα από πρόσωπα ή από τις πολιτικές που εκφράζει η ΝΔ, καθώς φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να διευρύνει την εκλογική της βάση;

Η δική μου ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, να συμφωνήσουμε ότι η ανανέωση δεν είναι μια διαδικασία που συντελείται σε μια νύχτα. Δεν είναι ένα ρούχο που δεν μου πάει και βγάζω άλλο απ’ την ντουλάπα και το φοράω. Για να αλλάξουν λογικές, νοοτροπίες και πρόσωπα και να παραχθούν φρέσκες πολιτικές, χρειάζεται σκληρή και επίμονη δουλειά και ζυμώσεις που παίρνουν χρόνο. Και, ναι, το βλέπω να γίνεται και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ είναι μέσα από αυτές τις διεργασίες να κερδίσει, όχι μόνο τις εκλογές, αλλά και την εμπιστοσύνη ακόμα και όσων δεν «τους πάει το χέρι» να την ψηφίσουν.

Οι ακραίες φωνές που υπάρχουν στη ΝΔ, όπως του ενός αντιπροέδρου του κόμματός σας, ενοχλούν; Θεωρείτε ότι απομακρύνουν τους ψηφοφόρους του Κέντρου;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα. Και σε ιστορία και σε πολιτικό εύρος. Ολες οι φωνές μπορούν να βρουν τη θέση τους, χωρίς κανείς να ενοχλείται και χωρίς κανείς να στριμώχνεται. Η φυσιογνωμία της ΝΔ δεν απειλείται. Αλλωστε, τη γραμμή του κόμματος την ορίζουν ο πρόεδρος και τα συλλογικά όργανα.

Μετά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ;

Αν χρειαστεί, απολύτως. Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κεντροαριστερά. Μόνο να προσφέρει έχει. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν χώρο με εξαιρετικά ικανά στελέχη. Οχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία, όπως, π.χ., στην Αυτοδιοίκηση. Τους γνωρίζω καλά, γιατί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε κάνει πράξη τη συμπόρευση. Αρκεί η όποια συνεργασία να γίνει με προγραμματικούς όρους, στη βάση αρχών και θέσεων, και όχι με παρωχημένες λογικές μοιράσματος θέσεων.

Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά σενάρια για εσάς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα διεκδικήσετε εκ νέου την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ή θα είσαστε υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων; Το έχετε συζητήσει με τον πρόεδρο του κόμματος;

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας δώσω ένα παράδειγμα γι’ αυτό που σας είπα πριν ως προς την αλλαγή νοοτροπίας. Εχουμε συνηθίσει να μιλάμε για εκλογές από την επόμενη μέρα των εκλογών. Εχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε την πολιτική ζωή ως μέσο καριέρας, αλλά δεν είναι έτσι. Εχω εκλεγεί για να είμαι περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Ξέρετε πόσες τομές έχουμε κάνει και πόσες προκλήσεις έχουμε μπροστά μας; Μπροστά σε αυτά που κάνουμε για την επιχειρηματικότητα, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την άνοδο του τουρισμού και τις νέες υποδομές, θα ήταν ανέντιμο από την πλευρά μου, έναντι των πολιτών, να μπω σε προεκλογικές συζητήσεις και, μάλιστα, σε μη προεκλογική περίοδο.