ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ – Αναμένεται δήλωση Τσίπρα16 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 12:55 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:03 μμ


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στις 14:00 αναμένεται δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως γράφει το cnn.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι εξής:

  1. Η εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπα της ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου. Εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί άλλωστε στην τοποθέτησή της στην κεφαλή του ΣτΕ.
  2. Η ευρεία υποστήριξή της από όλες τις τάσεις του κόμματος. Το «Ναι» στηρίχτηκες τόσο από τους κεντροαριστερούς όσο και από τους 53.
  3. Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των μελών του κόμματος για το πρόσωπο της νέας προέδρου. Το «πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος» αποδείχτηκε πολύ ισχυρό επιχείρημα με σαφές «προοδευτικό» πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πέρναγε η ώρα μεταπείστηκαν ηγετικά στελέχη που αρχικά υποστήριζαν το «Όχι».
  4. Η αδυναμία διατύπωσης «πειστικού επιχειρήματος», κατά την εκτίμηση της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Όχι».
  5. Η εκτίμηση που υιοθετήθηκε ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί πολιτική ήττα για τη Δεξιά που αναγκάστηκε να προτείνει Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, παρότι είχε την πλειοψηφία να κάνει την οποιαδήποτε επιλογή.

Υπήρξαν βέβαια αρνητικές φωνές, όπως είχε γίνει και στη διαδικασία για την προεδρία του ΣτΕ. Ως δικαστής η κ. Σακελλαροπούλου είχε ψηφίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, το «Ναι» αποδείχτηκε πιο ισχυρό.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη του Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ για ΠτΔ