Τα μνημόνια ζουν, αυτά μας οδηγούν3 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:30 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:50 πμ


Το ανακοίνωσε πέρσι τον Αύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας: Η εποχή των μνημονίων τελείωσε, επιστροφή στην κανονικότητα.

Το επανέλαβε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Επιστρέψαμε; Οι «θεσμοί», σε απλά ελληνικά οι δανειστές, δεν μας υπαγορεύουν πλέον το τι δέον γενέσθαι στην τσέπη του Έλληνα; Δεν μας τα υπαγορεύουν όλα, μας απαγορεύουν όμως πολλά. Αν και τυπικώς δεν αποφασίζουν αυτοί για το βαλάντιόν μας.

Επί παραδείγματι η εφαρμογή των 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία και τα Ταμεία επετράπη μετά πολλών βασάνων, πλην όμως – αν και επιτυχής – δεν παρετάθη. Η κυβέρνηση ζήτησε (!) να παραταθεί μέχρι τέλους του έτους, όμως οι «αποχωρήσαντες» θεσμοί το απέρριψαν. Εζητήθη έστω παράταση ενός μηνός. Απερρίφθη ομοίως και εδόθη μια προθεσμία ολίγων ημερών, για να τηρηθούν κάποια προσχήματα.

Η κυβέρνηση θέλει – και ορθώς – να μειώσει από του χρόνου το ΦΠΑ, προκειμένου να ζωντανέψει κάπως η πεθαμένη αγορά. Οι «θεσμοί» θέλουν να το εμποδίσουν πάση θυσία.

Δεν τους ενδιαφέρει η κανονικότητα στη διαβίωση των Ελλήνων, αλλά η κανονικότητα στην αποπληρωμή των χρωστούμενων. Τα μνημόνια έφυγαν, αλλά το δόγμα τους παραμένει άθικτο. Όσο αυτό δεν ανατρέπεται, τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα είναι μιας χρήσεως.

Πάνος Κολιοπάνος

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ο Λίβανος είναι εδώ!