Τι θα συζητήσουν Πούτιν – Τσίπρας στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου -Η ατζέντα της συνάντησης21 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:01 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:04 πμ


Με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, Ελλάδα και Ρωσία «ξαναπιάνουν το νήμα της συνεργασίας», αναφέρει δημοσίευμα του sputniknews.gr.

Όπως σημειώνει, η πιο «πανηγυρική» διάσταση της ατζέντας της επίσκεψης δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθούν στην επέτειο αυτή, με την αφορμή της οποίας δίνεται και η ευκαιρία να ξεπεραστεί η πρόσφατη κρίση, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τι θα συζητήσουν

Οικονομία, ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, περιφερειακά ζητήματα και ενεργειακά θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, Συρία, ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα απασχολήσουν τους ηγέτες των δύο χωρών.

Εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το τετ-α-τετ που θα έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο, έρχεται ως επιβεβαίωση της εξομάλυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την ένταση που προκλήθηκε από την αποπομπή των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, εξαιτίας της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είχε προαναγγείλει και η Νέα Σελίδα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά η συνάντηση των δύο πολιτικών στην Μόσχα, λίγο πριν το τέλος του 2018, σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος στην «περιπέτεια» -όπως τη χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου- υπογραμμίζοντας τη βούληση και των δύο πλευρών να αναγνωριστούν τα 190 χρόνια και το μεγάλο βάθος των διπλωματικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»«Κλείδωσε» η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα για τις 7 Δεκεμβρίου