Το αφανές σχέδιο Μητσοτάκη για τον… αφανισμό

Πρόγραμμα δημοσιονομικού και κοινωνικού εκτροχιασμού από τη ΝΔ - Τι σημαίνει η «ραχοκοκαλιά» των μέτρων16 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:18 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, 2:09 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, 11:20 μμ

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς τη διεκδίκηση της κυβερνητικής θητείας με κρυφή ατζέντα τόσο για το οικονομικό πρόγραμμά της όσο και για την πολιτική της στα κοινωνικά και εργασιακά. Από τις γενικόλογες και αποσπασματικές αναφορές του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τις ακριτομυθίες κεντρικών στελεχών του κόμματος προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των φανερών και των υπόκρυφων μέτρων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό και κοινωνικό εκτροχιασμό.

Του Σωτήρη Καψώχα

[email protected]

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνοκρατών – οικονομολόγων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με πείρα δεκαετιών στην κατάρτιση προϋπολογισμών, μόνο η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί από τη Νέα Δημοκρατία κοστολογείται άμεσα (για το 2020) στο ποσό των 6 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2022) η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ.

Τι εκτιμούν τεχνοκράτες – οικονομολόγοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Στο επίμονο ερώτημα των στελεχών της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας «πού θα εξευρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων ανοιγμάτων;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και στελέχη του τομέα οικονομικών του κόμματος διαμηνύουν αόβριστα ότι θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών και τη μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι συγκεκριμένα. Αρκεί μια ανάγνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού για να διαπιστώσει κάποιος ότι περίπου το 60% των δαπανών του κράτους είναι μισθοί και συντάξεις, ενώ το υπόλοιπο 40% λειτουργικά έξοδα, κοινωνικές δαπάνες και χρηματοδότηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Συνεπώς, το ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Ποιες δαπάνες θα περικοπούν για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο μείωσης φόρων της ΝΔ;

Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, σε μη προεκλογικό χρόνο ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα φέρει επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας αν γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή, επιμεριζόμενο το ποσό αυτό σημαίνει 25 δισ. ευρώ τον χρόνο. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται εξωπραγματικό, καθώς, όπως επισημαίνει σκωπτικά οικονομικός παράγοντας, τέτοιου μεγέθους ποσά δεν μπήκαν υπό μορφή επενδυτικών κεφαλαίων σε όλοκληρη την κατεστραμμένη Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το περίφημο αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σημείωσε πρόσφατα ότι η δέσμη των μέτρων, η «ραχοκοκαλιά» του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, σημαίνει ένα από τα εξής τρία πράγματα: «Ή η ΝΔ δεν είναι ειλικρινής, κάτι που δεν πιστεύω, ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις (το 20% του προϋπολογισμού είναι μισθοί και το 40% συντάξεις), κάτι που δεν το αποκλείω, ή, το πιο πιθανό, η ΝΔ πιστεύει ότι η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Πιστεύει, δηλαδή, ότι είναι ικανή αυτή η μείωση φόρων να οδηγήσει σε τόσο μεγάλη τόνωση της ανάπτυξης που τα παραγόμενα έσοδα να υπερκαλύπτουν την απώλεια εσόδων που δημιουργεί η μείωση των φόρων».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, για μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι υπαρκτός και «μια τέτοια εξέλιξη με δημοσιονομικά ερείπια σημαίνει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι πολύ ανησυχητικό». Οπως παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δεν είναι τυχαίο ότι κανένα κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα δεν διακρίνεται από αυτού του είδους τον δημοσιονομικό καιροσκοπισμό. Το μόνο κόμμα, όπως δήλωσε, που αγνοεί τις συνέπειες της επιθετικής μείωσης της φορολογίας στον προϋπολογισμό είναι το Ρεπουμπλικανικό των ΗΠΑ, που τρεις φορές από το 1980 ακολουθεί την πολιτική αυτή, αφήνοντας πίσω του δημοσιονομικά ερείπια, τα οποία κλήθηκαν να συμμαζέψουν οι Δημοκρατικοί.

Το κόστος των μέτρων της ΝΔ

Στα κατά καιρούς και σκόρπια εξαγγελθέντα μέτρα της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ορισμένα ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονται με άμεση εφαρμογή τα εξής:

* Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας με κόστος 666 εκατ. ευρώ.

* Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε δύο χρόνους με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ (και άμεσα με κόστος 640 εκατ.).

* Η μείωση του φορολογικού συντελεστή μερισμάτων από το 15% στο 5% (βρίσκεται στον προϋπολογισμό) με κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ.

* Η εισαγωγή φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και αγρότες με κόστος 2,7 δισ. ευρώ.

* Επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί με κόστος 317 εκατ. ευρώ.

* Η αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 760 εκατ. σε 1 δισ. ευρώ (είναι ήδη στα 850 εκατ. ευρώ).

* Η επαναφορά επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους με κόστος 300 εκατ. ευρώ.

* Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στη δεύτερη δέσμη μέτρων της ΝΔ προβλέπονται:

* Η μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση συντελεστών 22% και 11% από 24% και 13%, αντιστοίχως, με κόστος 733 εκατ. ευρώ.

* Η σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος με κόστος 323 εκατ. ευρώ.

* Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με κόστος 1,2 δισ. ευρώ.

* Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% σε 15% σταδιακά εντός τετραετίας με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.

Δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες

Παρά την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να κινηθεί σε ήρεμα νερά μέχρι τις εκλογές, από κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγιναν γνωστές οι προθέσεις του κόμματος για ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και στον περιορισμό του κράτους μέσω ευρέος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές αναπόφευκτα θα προκαλέσουν δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία και τους πολίτες, καθώς ουδόλως συνηγορούν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στη βελτίωση των συνθηκών και στην καλυτέρευση των αμοιβών των εργαζομένων. Ενδεικτικοί είναι οι υπαινιγμοί του πρόεδρου του κόμματος για επταήμερη εργασία, για επιφυλακτικότητα ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού και για την επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 106 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί

Τα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα

Μητσοτάκης: Περιοδεία σε Ήπειρο και Λευκάδα για τον αρχηγό της ΝΔ