Το φάντασμα των εκλογών ξορκίζει την αμφισβήτηση Τσίπρα

Μισή πορεία, μισή κομματική πειθαρχία και επιστροφή στους «μπαχαλάκηδες» μπροστά στον φόβο της χαριστικής βολής για τον τέως πρωθυπουργό24 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:17 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2019, 11:49 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2019, 11:11 μμ

Να κρατηθεί πολιτικά ζωντανός με κάθε τρόπο επενδύοντας στις πρώτες ρωγμές φθοράς της κυβέρνησης αποσκοπεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να εξουδετερώσει τις εστίες προσωπικής του αμφισβήτησης ως προς τη στάση και τις επιλογές του κόμματος περίπου πέντε μήνες μετά τις εκλογές.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΔΑΝΑ

[email protected]

Παρότι κάθε επικοινωνιακή πρωτοβουλία της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα παράγει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, με τελευταίο παράδειγμα τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η παρουσία Τσίπρα στο μισό μόνο της πορείας για το Πολυτεχνείο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει αδιάφορος για την κριτική και αταλάντευτα προσανατολισμένος σε έναν και μόνο στόχο: να παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, αλλάζοντας κάθε φορά και ανάλογα με την πολιτική ατζέντα ρητορική και συμμάχους.

Ο φόβος της χαριστικής βολής

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παρουσιάζεται πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 18μήνου ώστε να προσθέσει άλλη μια ήττα στα εκλογικά αποτελέσματα της Κουμουνδούρου, δίνοντας στην πραγματικότητα τη χαριστική βολή στον προκάτοχό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον μύχιο φόβο του για πρόωρες εκλογές, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας τον είχε εκδηλώσει στην πρώτη μετεκλογική του κιόλας συνέντευξη (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιχειρώντας να «κάψει» το σενάριο Μητσοτάκη. Στους ίδιους υπαινιγμούς προέβη και κατά τη διάρκεια της τελευταίας του τηλεοπτικής παρουσίας (μιλώντας στο Open), γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που ηττηθεί για δεύτερη συνεχή φορά τίποτε δεν θα είναι δεδομένο για τον ίδιο.

Μορατόριουμ από τους κορυφαίους

Η πιθανότητα, άλλωστε, ευθείας αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα σε μια δεύτερη ενδεχόμενη εκλογική ήττα έχει εμμέσως προεξοφληθεί από κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ηγηθεί του κόμματος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών («και μετά βλέπουμε…»), προβαίνοντας το τελευταίο διάστημα σε ένα άτυπο μορατόριουμ με την ηγεσία.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη συμφωνία μετάθεσης του συνεδρίου για τον… Απρίλιο, καθώς και τους χαμηλούς τόνους που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την εσωκομματική συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αφού η τελευταία δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και, μάλιστα, λίαν συντόμως.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας έχει αφεθεί στην αποκλειστική επιλογή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό τοπίο, δηλαδή μέχρι να διαφανεί αν το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει κάλπες ή καλένδες για το αιφνίδιο εκλογικό σενάριο. Σε περίπτωση, πάντως, που ο πρωθυπουργός επιλέξει να υπερβεί άμεσα τον σκόπελο της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μοιραία αντιμέτωπος με τις συμπληγάδες της αμφισβήτησης και πιθανότατα της διαδοχής του, ενδεχόμενο που δεν βρίσκει αντίθετα και υπεράνω υποψίας «προεδρικά» στελέχη.

Αρένα «κηπουρών» η αυλή Τσίπρα

Οι διαξιφισμοί, οι αλληλοκατηγορίες και τα σενάρια της επόμενης μέρας δεν απουσιάζουν από τις κρυφές συζητήσεις των «προεδρικών» στελεχών με φόντο την είσοδο στην «αυλή» του κ. Τσίπρα και νέων παικτών -όπως, για παράδειγμα, οι γέφυρες που στήνει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτές συζητήσεις ο Παύλος Γερουλάνος-, καθώς οι «53» -ως οι συνήθεις ύποπτοι- έχουν δημοσίως διατυπώσει αντιρρήσεις και ενστάσεις, προσδιορίζοντας εμμέσως τα πεδία δυνητικών προγραμματικών τους συνεργασιών με άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Ο τρίτος δρόμος των «53»

Το κείμενο, μάλιστα, της εσωκομματικής τάσης των «53», που απηχεί τις ιδεολογικές και πολιτικές τους αποστάσεις από τις επιλογές της ηγετικής ομάδας (προϊόν της πρόσφατης πανελλαδικής συνάντησής τους), δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας με δυνητικούς παραλήπτες πολλούς άλλους -ενδιαφερόμενους- και όχι κατά ανάγκη τα έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε άλλο παρά τυχαία, άλλωστε, ΜΜΕ που πρόσκεινται στην εσωκομματική τάση αναπαράγουν τοποθετήσεις και δηλώσεις βουλευτών του ΜέΡΑ25 (όπως, λ.χ., του Κλέωνα Γρηγοριάδη), ανοίγοντας τον «τρίτο δρόμο» σε περίπτωση νέου εκλογικού καταποντισμού του κ. Τσίπρα.

Ανάμεσα στ’ άλλα, οι «53» στο κείμενό τους-οδικό χάρτη προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική, διότι η «μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πολλές φορές σαν να μην έχει βρει ακόμη τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό», ενώ ξεκαθαρίζουν προς την ηγεσία ότι «το κόμμα μας -και ασφαλώς όχι η “παράταξη”- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να “χωρέσει” συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις».

Παράλληλα, έχοντας διαπιστώσει τις χαμηλές πτήσεις της καμπάνιας του κ. Τσίπρα για τη μαζική εγγραφή μελών στο iSYRIZA, οι «53» εξηγούν ότι «θέλουμε να αναζητήσουμε διαύλους με τον κόσμο (κυρίως νεότερο) που στις εκλογές επιλέγει την αποχή», ενώ δεν παραλείπουν να στρέψουν τα βέλη της κριτικής τους προς τον στενό «προεδρικό» πυρήνα του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου, ζητώντας «να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές κλειστών γραφείων, έπαρσης, αλαζονείας».

Στον αντίποδα, «στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές αρχηγοκεντρικών κομμάτων», καταλήγουν στο κείμενό τους οι «53», που ήταν εις γνώσιν του κ. Τσίπρα, όταν στον τηλεοπτικό σταθμό Open επανέλαβε τη θέση του για επανεκλογή του από το Συνέδριο και όχι από την κομματική βάση, αν και οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργάζεται σενάριο αναβάπτισής του από την κοινωνία, μόνο αν το συνέδριο διεξαχθεί ομαλά και στο ενδιάμεσο δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα πρόωρες εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα προσφυγής στην κάλπη είναι αυτή που καθορίζει τις τελικές επιλογές του κ. Τσίπρα, καθώς μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του θα μπορούσε να συμψηφιστεί κατά τους σχεδιασμούς του από μια μαζική διαδικασία εκλογής του από την κομματική βάση, διασώζοντάς τον στην ηγεσία του κόμματος.

«Μπαχαλάκηδες» λόγω κάλπης

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της επιβεβαίωσης της στήριξης της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα -ιδίως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών- ερμηνεύει και μια σειρά από επαμφοτερίζουσες επιλογές του ίδιου. Μολονότι ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμιζε αδιάλειπτα επί τέσσερα χρόνια τη στενή συνεργασία του με τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να παραστεί μέχρι τα μισά στη φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, προσδίδοντάς της, μάλιστα, «αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα» ώστε να κρατά «ζεστό» τον σκληρό κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου, την ώρα που οραματίζεται δημόσια την ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης με επικεφαλής τον ίδιο.

Την ίδια στρατηγική του εξυπηρετεί και η απόλυτη σύγκρουση με την κυβέρνηση αναφορικά με τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «αυταρχισμό», τη στιγμή που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει εκτοξευτεί σε δημοφιλία (άνω του 60%), δεδομένου ότι η κοινή γνώμη δείχνει να προκρίνει λογικές δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι σε κάθε λογής «μπάχαλα». Τη διάσταση απόψεων μεταξύ της κοινωνικής πλειοψηφίας και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αφήνοντας άναυδους τους παροικούντες την Κουμουνδούρου.

«Αυτά που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έπρεπε να τα είχαμε κάνει εμείς», περιέγραψε ο κ. Παπαχριστόπουλος, προσθέτοντας με αυτοκριτική διάθεση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έπρεπε να είχε κάνει πολλά περισσότερα» αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας.

Ατολμία βλέπει ο Φίλης

Πλην του κ. Παπαχριστόπουλου, τη διαφοροποίησή του εκδήλωσε δημόσια σχετικά με τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, χωρίς, ωστόσο, να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «άτολμη και προϊόν ατελών συμβιβασμών» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, επαναφέροντας τις κόκκινες ιδεολογικές γραμμές σε ζητήματα αρχών, όπως το παραπάνω για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν κάποιοι, λοιπόν, δεν σέβονται την Εκκλησία, δεν είναι στην πραγματικότητα εκείνοι που ζητούν τον χωρισμό, αλλά εκείνοι που ψηφοθηρούν στο όνομα της Εκκλησίας.

Είναι αυτοί που θέλουν να ελέγχει το κράτος την Εκκλησία και να ελέγχεται από αυτήν. Είναι αυτοί που ούτε τα δικαιώματα του πολίτη σέβονται ούτε τον ηθικό ρόλο της Εκκλησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και χωρίς ενδοιασμούς για την εσωκομματική κριτική του «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια άτολμη πρόταση αναθεώρησης, η οποία δυστυχώς προσέκρουσε και σε διάφορες ενδογενείς και άλλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Δεν λύνουμε στην πολιτική κρίσιμης σημασίας προβλήματα με ατελείς συμβιβασμούς. Θα την ψηφίσω, κατ’ οικονομίαν, βλέποντας ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπάρχει σήμερα εδώ μπροστά μας και τι προτείνει αυτή», κατέληξε.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: ΠΑΣΟΚ: Οι αλλαγές στο καταστατικό – Πρόεδρος ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ