Το μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος27 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:49 μμ


Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Οφείλουμε να μην ξεχνάμε τη φρίκη του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, ιδιαίτερα σήμερα, που σε πολλές χώρες της ηπείρου μας αυξάνεται η εκλογική επιρροή πολιτικών μορφωμάτων με ακραίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές θέσεις, στα οποία συγκαταλέγεται και η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ημέρα μνήμης των θυμάτων, έχει ως εξής:

«Σαν σήμερα, πριν 74 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αυτή τη μέρα έχει επιλέξει η διεθνής κοινότητα ως συμβολική ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας

Το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας. Συνολικά 6 εκατομμύρια εξοντώθηκαν με «επιστημονικό τρόπο» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Βρήκαν τον θάνατο σε θαλάμους αερίων, απαγχονίστηκαν, εκτελέστηκαν, έγιναν πειραματόζωα, ενώ χιλιάδες δεν άντεξαν την κακοποίηση, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία Εβραίοι, αλλά και ομάδες που κρίθηκαν «ανεπιθύμητες» ή «φυλετικά κατώτερες», όπως Ρομά, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές. Ανάμεσά τους πάνω από 70.000 Έλληνες Εβραίοι, το 87% της εβραϊκής κοινότητας της χώρας.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε 

Οφείλουμε να θυμόμαστε τα πρωτοφανή εγκλήματα των Γερμανών ναζιστών και των συνεργατών τους, στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε τη φρίκη του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, ιδιαίτερα σήμερα, που σε πολλές χώρες της ηπείρου μας αυξάνεται η εκλογική επιρροή πολιτικών μορφωμάτων με ακραίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές θέσεις, στα οποία συγκαταλέγεται και η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την οικοδόμηση ενός ευρύτατου προοδευτικού και αντιφασιστικού μετώπου, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με κύριο στόχο την διεκδίκηση μιας πιο δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής και φιλειρηνικής Ευρώπης.

Στόχος που απαιτεί, μεταξύ άλλων, και την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που με τις πολιτικές λιτότητας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στις κοινωνίες για την ενίσχυση των φαινομένων της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του εθνικισμού».

Η καθιέρωση της μέρας μνήμης

Σημειώνεται ότι η  «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο στην Βουλή, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι δεν επιδιώκεται απλώς η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά «και η διαρκής υπόμνηση του τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία γίνουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας».

Διότι, όπως προσέθετε, «το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο μια υπόθεση καταστροφής και απωλειών. Είναι, κατά κύριο λόγο, μια υπόθεση ενός κόσμου παθητικότητας και αδράνειας και κάποιων επί μέρους προσώπων εξαιρετικού θάρρους και γενναιότητας».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Οι πολίτες των δύο χωρών μπορούν να είναι υπερήφανοι