Τσακαλώτος: Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία θα «πρασινίσει» τα «κόκκινα» δάνεια3 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:57 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:57 μμ


«Βοηθάει να “πρασινίσουν” τα “κόκκινα” δάνεια», είναι το βασικό χαρακτηριστικό του «διάδοχου» του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Να βοηθήσουμε τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους»

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Πάτρας, τόνισε ότι «εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα νόμο που να είχε “ένα πόδι” στον παλαιό νόμο-πλαίσιο ΚατσέληΣταθάκη και ένα νόμο που να είχε ένα άλλο “πόδι” το οποίο δημιουργούσε τη δυνατότητα στο κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους».

«Και αυτό το κάναμε», όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «μοιράζοντας το κόστος, δηλαδή η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα που να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους».

Άρα, συνέχισε, «όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι για να μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος, είναι δηλαδή μία πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα».

«Μοιράσαμε τα λεφτά με δίκαιο τρόπο»

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, όταν στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το επαναλάβουμε, αν υπάρχει υπεραπόδοση».

Μιλώντας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «επιτυχημένη στρατηγική ότι βγήκαμε στις αγορές και με πενταετές και δεκαετές ομόλογο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα μας έλεγαν ότι απόδειξη πως δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές» και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να έχεις μία σταθερή πρόσβαση στις αγορές, πόσο μάλλον αν είναι το ομόλογο δεκαετές, το οποίο είναι ο ορισμός της κανονικότητας».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι οι αγορές εμπιστεύονται σε βάθος χρόνου την Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύεται από την ετοιμότητά τους να δανείσουν χρήματα στη χώρα για 10 χρόνια.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Παππάς: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Κατρούγκαλος: Με τον καιρό θα γίνεται αντιληπτή η θετική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών