Τσίπρας: Ιστορική ευθύνη να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του λαού που μας εμπιστεύθηκε27 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:32 μμ


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τόνισε την ιστορική, όπως είπε, ευθύνη «να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΚΕ «είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς», παράλληλα, όμως, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όσο τον είδαμε εμείς τον Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης»

Μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι, ενώ ένας από τους βασικούς στόχος ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20» να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».

«Και το χειρότερο» συνέχισε, «τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών».

«Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».

Ο Μητσοτάκη Νέας Υόρκης και ο Μητσοτάκης εσωτερικού

«Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης τα πήγε μια χαρά στη Νέα Υόρκη. Μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και η τραγωδία οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή. Μας υπενθύμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Μας υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι μία ευρύτερη γεωπολιτική κρίση Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για το χρέος για το 2018 έχει ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας με οικονομική σταθερότητα.

Θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης για αυτά που μας υπενθύμισε. Είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε να πει αν ήθελε να τον λάβουν σοβαρά οι συνομιλητές του. Ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού που στα ίδια θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα πράγματα για να βγει πρωθυπουργός» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Συνειδητά επέλεγε προεκλογικά να διχάσει τον ελληνικό λαό. Ποτέ δεν πίστεψε σε αυτά που έλεγε, τα έλεγε μόνο και μόνο για να εκλεγεί. Αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός του λαϊκισμού που λέει σε συνεντεύξεις του ότι κατάφερε να τον νικήσει.

Όμως να μην έχουμε αυταπάτες, στην Ελλάδα δε θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης, αλλά εσωτερικού. Συνειδητά άλλα θα λέει έξω και άλλα μέσα. Θα συνεχίζει να λέει τα απίστευτα ψεύδη, τις φαιδρότητες περί καταστροφής της οικονομίας αλλά στο εξωτερικό θα λέει την πραγματικότητα γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αν θέλουν να τον λαμβάνουν στα σοβαρά».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση.

«Σπαταλάνε γοργά όσο με κόπο καταφέραμε, δίνοντας δώρα σε λίγους και ισχυρούς και επαναφέρουν το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση: Της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της ανασφάλειας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε μάλιστα ότι από το γνωστό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», η ΝΔ έχει αφαιρέσει αφαιρέσει την κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. «Έχει μείνει η ανάπτυξη και τα κέρδη για τους λίγους, τους δυνατούς, τους ευνοούμενους» τόνισε.

«Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ πρώτη γεύση του αληθινού προσώπου της ΝΔ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο συνειδητή εξαπάτηση της ΝΔ στο θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι συνειδητά η κυβέρνηση μεταφέρει τα βάρη στους καταναλωτές για να υπάρχουν περισσότερα κέρδη για τους ιδιώτες παρόχους. «Οι αυξήσεις είναι την πρώτη γεύση του αληθινού προσώπου της νέας κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα» ανέφερε με νόημα.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στα ΕΛΠΕ, τα οποία όπως είπε, η ΝΔ επιχειρεί να εκποιήσει με γελοίο αντίτιμο προς όφελος του ιδιώτη. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ επαναφέρει το εργασιακό καθεστώς των μνημονίων. «Θα οδηγήσουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, θα οδηγηθούμε σε μειώσεις μισθού τη στιγμή που από την κυβέρνηση δεν έχουμε ακούσει τίποτα για την επιπλέον από εμάς προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Φαίνεται ότι ήδη έχει πεταχτεί στο καλάθι».

«Θα θυμηθούμε όλοι ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία»

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, δήλωσε ότι με τους χειρισμούς της ΝΔ διακινδυνεύει να μην πετύχει τον στόχο της, δηλαδή συγκάλυψη του σκανδάλου. «Θα θυμηθούμε όλοι ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Πρόκειται για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός πρώην υπουργού και συνεχίζουν την έρευνα για άλλα δύο πολιτικά στελέχη της ΝΔ».

«Πρόκειται για μάνες και παιδιά»

Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι δε ξέρει αν «πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι φέρνουμε τους πρόσφυγες, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι. Την ίδια ώρα που μας κατηγορούσαν ότι ήμασταν αναποτελεσματικοί, μόλις ανέλαβαν ξήλωσαν ανθρώπους κλειδιά στην ΕΛΑΣ για τη διαχείριση της κρίσης και είδαν να χάνεται επιχειρησιακά ο έλεγχος, να βουλιάζουν τα νησιά,. Δύο μήνες καθυστέρησαν μεταφορά ευάλωτου πληθυσμού στην ενδοχώρα. Το χειρότερο είναι ότι ενώ τα έχουν κάνει θάλασσα, δεν αρκούνται για να διορθώσουν τα λάθη τους».

Όπως είπε, το προσφυγικό «δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα, δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, πρόκειται για μάνες και παιδιά. Δεν αντιμετωπίζεται με εκκενώσεις κτηρίων αποκλείοντας παιδιά από σχολεία και δημόσια υγεία. Αυτές οι ενέργειες είναι και αχρείαστες και απάνθρωπες και επικίνδυνες».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Αχτσιόγλου: Η πραγματικότητα διαψεύδει τη ΝΔ για τη σχέση μισθών και ανεργίας

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκμεταλλεύεται την ψήφο των ομογενών για μικροπολιτικούς λόγους