Τσίπρας – Ζάεφ: Ύμνοι από τα διεθνή ΜΜΕ για την ιστορική επίσκεψη στα Σκόπια2 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:10 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:15 μμ


«Ιστορική» χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία.

Πρώτη είδηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC είναι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

«Για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την προσφάτως μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε μια συμφωνία τον Ιανουάριο για να τερματισμό της τριακονταετούς διένεξης για την ονομασία και οι δύο χώρες τώρα προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, πριν από την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας στην οποία αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 73% των ερωτηθέντων Ελλήνων ‘’μάλλον διαφωνεί’’ με τη Συμφωνία των Πρεσπών«.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας. Τώρα οι δύο γείτονες διακηρύττουν την πρόθεσή τους να τονώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς –με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από δέκα υπουργούς και περισσότερους από 120 κορυφαίους επιχειρηματίες. Για ιστορική επίσκεψη έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι σοβαρό προβληματισμένο σχετικά με τη συμφωνία. Δυσαρέσκεια είναι αντιληπτή και στα Σκόπια εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ονομασίας της χώρας συνιστά σημαντική παραχώρηση προς την Ελλάδα και ότι ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μπορεί ποτέ να μην επιτευχθεί. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές, καθώς η διάθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ για διεύρυνση συρρικνώνεται, ιδίως αυτή της Γαλλίας».

«Ιστορική» χαρακτηρίζει και η γαλλική Le Figaro τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, αναφερόμενη στην προηγούμενη διένεξη για το όνομα της γείτονος η οποία διευθετήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει την ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας:

«Ο πρώτος αρχηγός ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μια ιστορική ημέρα», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ, δημοσιεύοντας και φωτογραφία από την υποδοχή του Αλέξη. Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες έβγαλαν selfie προτού εισέλθουν στο κυβερνητικό κτίριο. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στα Σκόπια, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας», ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες από τους κλάδους των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες και των δύο χωρών θα επωφεληθούν επίσης απ’ αυτή τη συμφωνία. «Η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική», δήλωσε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ, χαιρετίζοντας ένα «νέο μέλλον» των «εταίρων και συμμάχων». Μετά τις πολιτικές συναντήσεις, οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραστούν σε οικονομικό φόρουμ. Στη Βόρεια Μακεδονία, μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι παραχωρήσεις που έγιναν στην Αθήνα είναι υπερβολικά σημαντικές», επισημαίνεται ακόμη από τη Le Figaro.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού εξακολουθεί να aνησυχεί σοβαρά» για τη συμφωνία. «Είναι δική μας ευθύνη, δική μου και του Ζόραν, να αποδείξουμε ότι τα κράτη μας μπορούν μόνο να επωφεληθούν από το δρόμο που ανοίξαμε», δήλωσε στο MIA, εκφράζοντας τη λύπη του για την «άνοδο εθνικιστικών δυνάμεων»».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία (photos – videos)

Τσίπρας: Χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη (video)

Με σέλφι Ζάεφ – Τσίπρα η τελετή υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού

Μπέτυ Μπαζιάνα: Έκλεψε την παράσταση στο αεροδρόμιο Σκοπίων

Μπέττυ Μπαζιάνα: Επισκέφτηκε τον τάφο του Αλέξη Ζορμπα (photos)