Βαρουφάκης: Δεν είστε οι κανονικοί κυβερνήτες, ηγούνται άλλοι με τηλεκοντρόλ από τις Βρυξέλλες18 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:52 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:52 μμ


Ομιλία από το βήμα της Βουλής απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 είπε ότι «το ελληνικό κράτος δεν είναι κανονικό γι’ αυτό και εσείς όπως και οι προηγούμενοι δεν είστε οι κανονικοί κυβερνήτες. Ηγούνται άλλοι με τηλεκοντρόλ από τις Βρυξέλλες».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «με τον προϋπολογισμό σας αποκρύπτετε το πού βρισκόμαστε και την τρικυμία που έρχεται. Καθηλώνετε την χώρα μας για άλλη μια χρόνια στην οικονομική και κοινωνική στασιμότητα. Σε 12 μήνες θα έχετε αποκηρύξει τον προϋπολογισμό που σήμερα θα ψηφίσετε».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος από «το βουνό του χρέους». «Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι μικρότερο από τον ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού χρέους. Δεν είναι δυνατόν στο σχέδιο προϋπολογισμού να μην αναφέρεται το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουμε το μέσο ρυθμό αύξησης χρέους.

Μιλάτε για χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Από το πρώτο μνημόνιο χρωστάμε 56 δισ. με επιτόκιο 3,776% που είναι τοκογλυφικό σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων. Για τα 4 δισ. του ΔΝΤ έχουμε επιτόκιο 4,9%. Μεσοσταθμικά πληρώνουμε 2,65% για το σύνολο του χρέους μας. Που σημαίνει ότι αν ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων μας είναι κάτω του 2,65% το χρέος θα αυξάνεται» είπε.

Ο γ.γ. του ΜεΡΑ 25 επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση για τους χειρισμούς του το πρώτο εξάμηνο του 2015 καλώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει ξανά να του ασκήσει κριτική. «Η κατάσταση που αφήσατε το 2014 είναι ο ορισμός των σταφυλιών της οργής» είπε.

«Εσείς τι αφήσατε;» τον ρώτησε βουλευτής, με τον κ. Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι «εμείς δεν υπογράψαμε». Απευθυνόμενος δε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προσφέρθηκε να του παραδώσει μαθήματα και τον κάλεσε να τον ακούει γιατί «κάτι μπορεί να μάθετε».

«Δεν διστάζω να τα βάλω με τους πρώην συντρόφους μου ιδίως για την αριστερή νομιμοποίηση των μνημονίων αλλά δεν θα σας αφήσω λόγω της δικής τους ηττοπάθειας να να εμφανιστείτε τιμητές» ανέφερε τέλος απευθυνόμενος και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες – Δεν τίθεται θέμα αύξησης της θητείας (video)