Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Ζάεφ – Γιώργου Τσίπρα – Τι συζήτησαν26 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:41 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:41 μμ


Συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα στα Σκόπια ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στη συνάντηση έγινε λόγος για τα οφέλη από την επίτευξη και την πρακτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και σε οικονομικά οφέλη που θα γίνουν αισθητά από τους πολίτες και στις δύο χώρες.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που μας επισκέπτεστε σήμερα. Τέτοιες συναντήσεις θα είναι πιο συχνές στο μέλλον και θα αποτελέσουν συνήθη πρακτική, καθώς ξεκινήσαμε να οικοδομούμε με την Ελλάδα ειλικρινή φιλία, την οποία θα καλλιεργήσουμε μέσω στενότερης συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και στη συνέχεια, σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία. Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας ότι είμαστε προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή και το σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι θα εργαστούμε για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και τα οφέλη θα είναι ορατά στους πολίτες και των δύο χωρών», ανέφερε στη συνάντηση ο Ζ. Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Δέσμευση της Ελλάδας για οικοδόμηση φιλίας με τη Βόρεια Μακεδονία»

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, επιβεβαίωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τη δέσμευση της Ελλάδας για οικοδόμηση φιλίας με την Βόρεια Μακεδονία και την εντατικοποίηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, με πρωτοβουλίες για στενότερη συνεργασία και το συντονισμό των οικονομικών τομέων των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε τον σημαντικό ηγετικό ρόλο που διαθέτει η Ελλάδα στην περιοχή για την αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας, που είναι σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ενημέρωσε ότι η διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Βόρεια Μακεδονία και τους πολίτες της, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στον οικονομικό τομέα, μέσω της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όπως προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών, και κυρίως μέσα από την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε έργα ενεργειακής διασύνδεσης και υποδομών.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Τσίπρας: Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις ενάντια στην επέλαση της ακροδεξιάς (video)

Τζανακόπουλος: Δημιουργείται ένα νέο ρεύμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ (video)