Βουλή: Σταθερή η θέση Ελλάδας – Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις29 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:37 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:37 πμ


Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με μία σταθερή θέση που έχει ως στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Μεγαλόνησο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών- ΕΔΕΚ Κύπρου κ. Μαρίνο Σιζόπουλο.

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Τασούλας είπε ότι έχει φτάσει σε σημεία που θα πρέπει να ανησυχούν πλέον όχι μόνον τους Κυπρίους ή τους Έλληνες, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

«Εμείς απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις με μία σταθερή θέση, η οποία έχει να κάνει με τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο, που συνεχίζεται από το 1974. Σε αυτή τη στόχευση του τερματισμού της κατοχής, ένα από τα όπλα μας είναι η διαρκής συνεννόηση και η διαρκής αλληλεγγύη με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε από κοινού να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο ιστορικός, ο υψηλός, ο εθνικός, ο απαραίτητος» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε από το ίδιο σημείο σε μια περίοδο ασύμμετρων απειλών που δέχεται ο Ελληνισμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτή την περίοδο, θα πρέπει όλοι μας να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και κυρίως να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική [..] Οι δύο χώρες μας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο κοινοβουλίων αλλά και πολιτικών κομμάτων, να ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς και αυτή τη συνεργασία», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

ΥΠΕΞ: Ο Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις (video)

Τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Μογκερίνι.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της επιστολής της Άγκυρας στον ΟΗΕ, η οποία πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, αλλά και των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να απαντήσει με επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας