Βουλή: Στην επιτροπή Θεσμών ο Καμμένος για τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία19 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:33 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:40 μμ


Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί σε ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για το ζήτημα της ακυρωθείσας συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών, σήμερα Πέμπτη, από την οποία αποχώρησαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται την κλήση και άλλων προσώπων που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση για να «καλύψει τον κυβερνητικό εταίρο».

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ζητήσει από το Επιστημονικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της η ακρόαση του κ. Καμμένου για ζήτημα που άπτεται του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο οποίος δύναται να ασκηθεί στην Ολομέλεια.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να ασκείται και από τις Επιτροπές της Βουλής και ότι δεν απαιτείται ιεράρχηση ποιος – Επιτροπές ή Ολομέλεια – έχει προτεραιότητα. Αν και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε, εκ προοιμίου της συνεδρίασης, ότι ο υπουργός θα κληθεί σε ακρόαση αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το 2008 υπήρξε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς τότε το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε ότι η μειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ολομέλεια ή σε Τμήμα Διακοπών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου απέκλεισε, όμως, να κληθούν άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, προκαλώντας την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που επέμειναν ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά να επεκταθεί και σε πρόσωπα, όπως ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και στην ακρόαση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμειναν ότι δεν μπορεί να κληθούν και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση για αυτήν την υπόθεση διότι δεν μπορεί η Επιτροπή Θεσμών και μετατραπεί εκ του πλαγίου σε Εξεταστική Επιτροπή ή Προανακριτική Επιτροπή.

Να κληθεί ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή Θεσμών είχε ζητήσει η ΝΔ, η οποία σήμερα, δια του Μάκη Βορίδη, είπε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία απέλπιδα προσπάθεια να μην προσέλθει σε ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Υπέρ της κλήσης του κ. Καμμένου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχαν ταχθεί και άλλα κόμματα, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έχει ζητήσει να κληθούν για αυτό το θέμα και άλλα πρόσωπα.

Το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία είναι κυρίως πολιτικό και ηθικό ζήτημα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει το ΚΚΕ, σημείωσε ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και άρα πρέπει να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Αντιπαράθεση για την ακρόαση των άλλων προσώπων

Όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν άλλα πρόσωπα, όπως ο πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, Βασίλης Παπαδόπουλος ή στρατιωτικοί, προκλήθηκε δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης.

Βενιζέλος: Κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου

«Είναι θεσμικώς αδιανόητα όσα λέγονται από εσάς εδώ» σχολίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος και κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλοπούλου για αυταρχική συμπεριφορά με σκοπό να μην ικανοποιήσει το αίτημα της μειοψηφίας, ενώ προανήγγειλε ότι αν κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε δεν θα συμπράξει στη διαδικασία, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, να μην περιλαμβάνετε την ακρόαση και άλλων προσώπων! Είναι κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τελείωσαν! Τελείωσαν κ. Βενιζέλο! Φύγετε!

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μη μου λέτε εμένα «φύγετε»! (σ.σ. χτυπώντας το χέρι στο έδρανο)

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Με απειλείτε; Με απειλείτε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν σε απειλώ! Ζητώ να με σέβεσαι!

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Απειλείτε ότι δεν θα συμπράξετε! Ότι αν κάνουμε οτιδήποτε δεν θα συμπράξετε!

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν σε απειλώ! Αφήστε το μπλαζέ ύφος!

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχω μπλαζέ ύφος. Είμαι εξοργισμένη! Τι θέλετε άλλο; Βγάλατε το διάγγελμα! Τελειώσαμε!

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μην χλευάζετε τον ελληνικό λαό!

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αφήστε ήσυχο τον ελληνικό λαό! Αρκετά τον έχουμε προκαλέσει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τέχνασμα» να κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο κ. Καμένος, που προσβάλει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και απευθύνθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εγώ θα αντιδράσω και ελπίζω και τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας, όπως πρέπει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού.

Χριστοδουλοπούλου: Εξεταστική εκ του πλαγίου χάριν του θεάματος

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμεινε να θέσει σε ψηφοφορία μόνο το ζήτημα της ακρόασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι Εξεταστική εκ πλαγίως δεν θα κάνει: «Πολιτικά δεν συνεργώ να κάνω εκ του πλαγίου Εξεταστική Επιτροπή προς χάριν του θεάματος».

«Ξεμπροστιαστήκατε!» φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. «Κάνετε πραξικόπημα! Να πάτε να καλύψετε τον κ. Καμμένο στην Κουμουνδούρου» συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Τραγάκης.

«Εξεταστική δεν θα κάνω! Εσείς παραβιάζετε τον Κανονισμό, το Σύνταγμα και την κοινή λογική! Δεν είναι πολιτικό terrain η Επιτροπή Θεσμών» ανέφερε και πάλι η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζοντας: «Δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους που δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει, πολύ περισσότερο δεν θα κληθούν στρατιωτικοί! Δεν θα ξεφτιλίσω την Επιτροπή Θεσμών! Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, που έχει πραγματογνώμονες».

«Θα έρθει ο κ. Καμμένος που έχει γίνει το κόκκινο πανί. Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή; Πριν τις 22 Ιουνίου που είναι οι τουρκικές εκλογές ή μετά;» επέμεινε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Για χαρακτηριστικά αθλιότητας» μίλησε ο κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία διότι θα είναι φανερό ότι θα αξιοποιηθεί η πλειοψηφία.

Από το ΚΚΕ, ο Μιχάλης Συντυχάκης είπε ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να έρθει στην Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ανάλογα με την πορεία την συζήτησης, αν χρειαστεί, να έρθει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κριθεί αναγκαίο.

Παρασκευόπουλος: Διαρκές bullying

Διαρκές bullying σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Υποστήκατε άδικες επιθέσεις» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Συρίγος. «Εκφράζω τη λύπη μου για αυτό που συνέβη σήμερα» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και πρόσθεσε ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου δέχθηκε επιθέσεις, αν και άσκησε τον ρόλο της για να διαφυλάξει το κύρος της Επιτροπής.

Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για την απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να θέσει σε ψηφοφορία την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ο κ. Λαζαρίδης δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. «Παρών» δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και όσα άλλα πρόσωπα χρειαστεί στην Επιτροπή Θεσμών ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδης.