ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα18 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 3:25 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:34 μμ


Αυστηρή απάντηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική, δίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».

Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο Τσαβούσογλου

Είναι πάγια και χρόνια η προσπάθεια της Άγκυρας να αλλάξει τον όρο «μουσουλμανική μειονότητα» – που είχε χρησιμοποιηθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης για να περιγράψει τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος της Θράκης – σε «τουρκική μειονότητα».

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη μουσουλμανική μειονότητα σε γεωπολιτικό έρεισμα, με στόχο την έμμεση πλην σαφή αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν προκαλεί εντύπωση το νέο ξέσπασμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του εκπρόσωπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μία συντεταγμένη «επίθεση» επαναφέρουν το ζήτημα αυτό, αγνοώντας τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες οι ίδιοι επικαλούνται! Με μήνυμα του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε εναντίον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που είχε μιλήσει για θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, τη Μουσουλμανική ‘τουρκική’ μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε, η ‘τουρκική’ μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν ‘τουρκική’ εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική».

 

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα:

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει προωθήσει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων