«Αφήστε με να πετάξω»: Ένα κοινωνικό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες7 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:58 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:17 πμ


«Αφήστε με να πετάξω»: Μια φράση γεμάτη παιδικά όνειρα και ελευθερία. Ένα σύνθημα γεμάτο εικόνες που στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον. Η φράση αυτή είναι ο τίτλος του τέταρτου βιβλίου που εξέδωσε ο Δήμος Βύρωνα, το οποίο στέλνει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Το βιβλίο «γεννήθηκε» μέσα από τη δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Στο βλέμμα του Μπάιρον» και στην ουσία αποτελεί ένα βαθύτερο κοινωνικό μήνυμα που στέλνει η ίδια η νέα γενιά στον κόσμο. Σε ένα κόσμο που έχει πάψει να σκέφτεται και να ονειρεύεται και νανουρίζεται ψευδείς ειδήσεις χωρίς όνειρα και ελπίδες. 

Τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το βιβλίο πρόκειται για ένα ανθολόγιο κειμένων, με συγγραφείς εβδομήντα εφήβους και νέους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και φυσικά και από το Βύρωνα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου υπάρχουν τα κείμενα που διακρίθηκαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό έτους 2018, για εφήβους και νέους, με θέμα τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νεαρών δημιουργών που έγραψαν πως βλέπουν τη φτώχεια, το προσφυγικό, αλλά και το bullying.

Φωτογραφία: Το εξώφυλλο του βιβλίου. Γραφίστρια του βιβλίου Γεωργία Αλεβιζάκη

Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν οι δημιουργίες οκτώ συγγραφικών ομάδων, με παιδιά επίσης από όλη την Ελλάδα, τα οποία πήραν μέρος σε προηγούμενους διαγωνισμούς και ακολουθούν το πρόγραμμα «Πανελλήνια Λογοτεχνική Συντροφιά του Δήμου Βύρωνα» που πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαστήριο λογοτεχνικής έκφρασης.

Οι οκτώ συγγραφικές ομάδες καταπιάστηκαν με την «λογοτεχνία της τρέλας» και προσπάθησαν να κάνουν διάλογο με τη σκέψη που ξεκινά από τον Σοφοκλή και τον Αίαντα, ταξιδεύει στην Ισπανία του Δον Κιχώτη, στη Δανία του Άμλετ, στη Ρωσία του Γκόγκολ, φτάνει στον Πιραντέλο και καταλήγει στο Ρώμο Φιλύρα που νοσηλεύεται στο Δρομοκαϊτειο την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Η γυναίκα πίσω από τη δράση και την παρουσίαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαγωνιζόμενοι έφηβοι και νέοι, αλλά και οι οκτώ συγγραφικές ομάδες της Λογοτεχνικής Συντροφιάς κατέθεσαν ένα κομμάτι από την ψυχή τους χάρη στην καθοδήγηση της συγγραφέως και συντονίστριας του προγράμματος Δήμητρας Νούση.

Η κυρία Νούση ήταν εκείνη που πραγματοποίησε την παρουσίαση του βιβλίου κατά την τελετή βράβευσης των παιδιών που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.  Η ηθοποιός Βενετία Χατζηνικολάου, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Τα βραβεία

Οι μαθητές και φοιτητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας παρέλαβαν τα βραβεία για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης 2018, αλλά και για τη συμμετοχή τους στις συγγραφικές ομάδες της Πανελλήνιας Λογοτεχνικής Συντροφιάς που δημιούργησε ο Δήμος Βύρωνα γεμάτα χαρά και υπερηφάνεια.

Η τελετή βράβευσης εξελίχθηκε σε μια λογοτεχνική βραδιά με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα. Αρχικά έγινε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην τετραετή ιστορία του προγράμματος «Με το βλέμμα στον Μπάιρον και στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βιβλίο.

Τα αγόρια «σπάνε» τα στερεότυπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό του 2018 συμμετείχαν πολύ περισσότεροι έφηβοι από κάθε άλλη χρονιά, καθώς και πολλά αγόρια, τα οποία «έσπασαν» το στερεότυπο ότι η ενασχόληση με τη λογοτεχνία είναι «γένους θηλυκού». Από την Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο και την Πάτρα ήρθαν βραβευθέντες, ενώ καθηγήτριες συνόδευσαν τους μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων από την Πάτρα, οι οποίοι συμμετείχαν και βραβεύτηκαν.

 Παρόντες στην τελετή ήταν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πούσκιν Στάθης Γιαννίκος, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και ηθοποιός Ρήγας Αξελός, η ποιήτρια Νάγια Κωστοπούλου, οι σκηνοθέτες Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Τόνια Σταυροπούλου και Θεόδωρος Εσπίριτου, οι οποίοι απένειμαν βραβεία και μίλησαν για την αξία του προγράμματος «στο βλέμμα του Μπάιρον» δίνοντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές στους νέους λογοτέχνες.

Με θερμά λόγια μίλησαν και οι εκπρόσωποι των Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ. Παύλος Ναθαναήλ και Νίκος Μουρελάτος, ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Βακάλης, η πρώην πρόεδρος της πρώην Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef Σοφία Τζιτζίκου και ο Θανάσης Κούρτης πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.), οι οποίοι, επίσης, απένειμαν βραβεία.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης τίμησε με την παρουσία του τα παιδιά και απένειμε και ο ίδιος βραβεία τονίζοντας από την πλευρά του πόσο σημαντική  είναι για τον πολιτισμό η δράση «Στο βλέμμα του Μπάιρον». Αξίζει να σημειωθεί ότι μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε από την εκδήλωση και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων Φωτεινή Κούβελα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα  «Αντώνης Τρίτσης». 

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το βιβλίο ΕΔΩ

Φωτογραφίες : Αντώνης Συμεωνάκης