Ένα «πράσινο κύμα» έρχεται στη Θεσσαλονίκη !

2

Με κεντρικό σύνθημα τη φράση του Γκάντι «Δεν υπάρχει δρόμος για την ειρήνη, η ειρήνη είναι ο δρόμος», ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου η μεγάλη εναλλακτική γιορτή της Θεσσαλονίκης, το Greenwave Festival.
Στη φετινή διοργάνωση που θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πάρκο της ΧΑΝΘ, διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, εκθέσεις και παζάρι αντικειμένων ενώ θα λειτουργεί και χορτοφαγική κουζίνα.

Το Greenwave Festival διοργανώνεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την προσεχή Πέμπτη θα γίνει συζήτηση για τον πόλεμο και το περιβάλλον, με επίκεντρο τις συγκρούσεις των συμφερόντων για τον έλεγχο του νερού, την καταστροφική εξόρυξη μεταλλευμάτων και ορυκτών καυσίμων, τις τριβές για τα αλιεύματα, την παραγωγή όξινης βροχής και το φαινόμενο θερμοκηπίου.

Την Παρασκευή 15.9 θα γίνει αναδρομή στα πολιτικά προτάγματα του ειρηνιστικού κινήματος από την εποχή του Αριστοφάνη μέχρι τις μέρες μας και θα γίνει συζήτηση για τη συμβολή των γυναικείων οργανώσεων κατά του μιλιταρισμού, του πολέμου και την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Σάββατο 16.9 θα γίνει συζήτηση με θέμα τον ναζισμό, τον πόλεμο και την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το Ολοκαύτωμα των Ρομά και των ομοφυλόφιλων. Επίσης, οι Vegan Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν για τον Vegan τρόπο ζωής και θα γίνουν προβολές και συζητήσεις με θέματα όπως η κοινωνική οικονομία.

Το Greenwave ολοκληρώνεται την Κυριακή 17.9, με τα πρωινά επιμορφωτικά εργαστήρια, δραστηριότητες για παιδιά και την καθιερωμένη, μεσημεριάτικη συναυλία-γλέντι στα γρασίδια του πάρκου.

Ολες τις μέρες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως εκθέσεις με πορτρέτα της Ειδομένης, με κόμικ προσφύγων,φωτογραφίες από το Αφγανιστάν και έκθεση ζωγραφικής. Ακόμη, θα λειτουργούν εργαστήρια για δημιουργική απασχόληση παιδιών, κατασκευή παιχνιδιών με υλικά ανακύκλωσης αλλά και βιωματικά εργαστήρια για τα δικαιώματα των παιδιών και παρουσιάσεις οικολογικών πρακτικών όπως η φυσική δόμηση και η χρήση Ενεργών Μικροοργανισμών.

Στον χώρο θα πραγματοποιείται και ένα πολύχρωμο παζάρι με βιολογικά προϊόντα, ενδύματα, αξεσουάρ, κοσμήματα, μικροέπιπλα και κατασκευές, βιβλία και παλαιά αντικείμενα.
Τα έσοδα του φεστιβάλ διατίθενται όπως κάθε χρόνο για δράσεις αλληλεγγύης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και του κοινωνικού χώρου-Οικόπολις.