Ευσταθίου: Το «Αόρατο Νήμα» έχει έναν ήρωα επικίνδυνο

«Άρχισα να γράφω, θέλοντας να παρέμβω στην εξέλιξη των ιστοριών που διάβαζα», λέει η συγγραφέας, που μιλά στη «Νέα Σελίδα» για το νέο της μυθιστόρημα10 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:28 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:04 πμ
Από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, στο κέντρο η συγγραφέας. Πηγή: facebook.com/www.livanis.gr/


Μοιάζει ο λογοτεχνικός της βίος, που άρχισε όταν ακόμη ήταν παιδί, να ξεκίνησε από ένα παιχνίδι. Καθώς, όπως η ίδια ομολογεί στη «Νέα Σελίδα», διαβάζοντας κλασικά έργα, ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει στην εξέλιξη της ιστορίας! Η συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου, που κανακεύει σαν μωρό το «νεογέννητο» μυθιστόρημά της, «Αόρατο νήμα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, δεν κρύβει ότι μεγάλωσε με ιστορίες της Σμυρνιάς γιαγιάς της. Eχοντας ήδη γράψει δώδεκα μυθιστορήματα, μας λέει ότι ο αγαπημένος της δάσκαλος στην Ε΄ Δημοτικού την παρότρυνε να δανειστεί το πρώτο της βιβλίο από τη μικρή δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου. «Αυτό με οδήγησε στην αγάπη της ανάγνωσης, φυτεύοντας και τον σπόρο της συγγραφής», σημειώνει.

Συνέντευξη στη Μάνια Ζούση

Από τις συγγραφείς με φανατικό κοινό, που την ακολουθεί πιστά και παρακολουθεί με πάθος κάθε νέο της βήμα, η Ευαγγελία Ευσταθίου, δασκάλα στο επάγγελμα, επιφυλάσσει μια γενναιόδωρη χειρονομία, που εμπεριέχει αβρότητα, ευγένεια, ειλικρινή και ξεκάθαρη διάθεση επικοινωνίας και κυρίως έγνοια για τον αναγνώστη. Σε ένα ολιγόλογο αλλά γραμμένο με εύστροφο και αυθόρμητο τρόπο εισαγωγικό σημείωμα, αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που γράφει, όχι για τον εαυτό του, αλλά για τον άλλο. Με διάθεση εξομολογητική, μαθαίνουμε ότι το «Αόρατο νήμα» γράφτηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Σε μια μικρή, τρυφερή φράση εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια πώς την επισκέπτεται η έμπνευση: «Τη μια στιγμή μπορεί να ήμουν αφοσιωμένη στο κόψιμο ενός κρεμμυδιού ή στο άπλωμα των ρούχων και την άλλη να κρατούσα το στιλό και το σημειωματάριό μου».

Ποια υπήρξε η λογοτεχνική σας «καταγωγή»; Ποιοι συγγραφείς, βιβλία και ήρωες σας επηρέασαν;

Είναι κράμα αγγλικών και ελληνικών επιρροών. Αρχισα να διαβάζω από δέκα ετών παραμύθια με μεγάλη μανία. Οταν πέρασα στην ανάγνωση μυθιστορημάτων, με γοήτευσαν οι αδερφές Μπροντέ και τα βιβλία «Τζέιν Εϊρ» και «Ανεμοδαρμένα ύψη». Μοιραία, οι ήρωες που με σημάδεψαν είναι ο Ρότσεστερ και ο Χίθκλιφ.

Πώς οδηγηθήκατε στο πρώτο σας βιβλίο;

Θυμάμαι, διαβάζοντας το «Πρίγκηψ και φτωχός» και αργότερα την «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», ένιωσα την ανάγκη να παρέμβω στην εξέλιξη της ιστορίας. Ετσι σκέφτηκα πως θα μπορούσα να γράψω κάτι δικό μου, το οποίο θα με ικανοποιούσε απόλυτα. Ξεκίνησα με παραμύθια και διηγήματα και σταδιακά πέρασα σε μικρά μυθιστορήματα, κυρίως με αισθηματικό περιεχόμενο. Το πρώτο μου μεγάλο βιβλίο ήταν οι «Προσωπικές στιγμές» κι οδηγήθηκα στη συγγραφή του από την ανάγκη μου να γράψω έναν περισσότερο πολυδιάστατο μύθο, με περισσότερους ήρωες και ανατροπές – όχι μόνο σε αισθηματικό επίπεδο.

Μεγαλώσατε με ιστορίες. Ποια δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Μεγάλωσα με ιστορίες της γιαγιάς μου από τη Σμύρνη και δεν θα ξεχάσω ποτέ την ιστορία της προγιαγιάς μου, που γέννησε στο καράβι τις μαύρες ώρες του ξεριζωμού, χάνοντας στη γέννα τη ζωή της. Ο προπάππος μου, ένας γίγαντας με καρδιά μωρού παιδιού, μεγάλωσε με αγάπη και αφοσίωση τη γιαγιά μου. Αυτή την ιστορία δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Πώς θυμάστε τον δάσκαλο στον οποίο οφείλετε τη σχέση σας με τις λέξεις, τη συγγραφή αλλά πιθανόν και με το επάγγελμα που ακολουθήσατε;

Ο δάσκαλός μου στην Ε΄ και τη ΣΤ΄ Δημοτικού, ο αείμνηστος Γιάννης Βαγενάς, ήταν το πλέον καθοριστικό πρόσωπο στη ζωή μου. Εκείνος με παρότρυνε, με οδήγησε στην αγάπη της ανάγνωσης, φυτεύοντας και τον σπόρο της συγγραφής. Εκείνος επίσης με παίνευε με υπέροχα λόγια στις εκθέσεις κι εκείνος ήταν υπεύθυνος για την ανάγκη και επιθυμία μου να γίνω δασκάλα.

Tι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο ήρωας ενός μυθιστορήματός σας;

Οι άντρες ήρωες είναι πολυπράγμονες, έξυπνοι, δυναμικοί και μ’ έναν χαρακτήρα παλιάς κοπής που πάντα με γοήτευε και θα με γοητεύει. Αντίστοιχα, οι γυναίκες ηρωίδες είναι εύστροφες και δίνονται ολόψυχα για τις ιδέες, στα ιδανικά τους και στην αγάπη.

Πώς εμπνευστήκατε το «Αόρατο νήμα»; Πώς συνθέσατε τους χαρακτήρες, τους πρωταγωνιστές και την πολύπλοκη ιστορία;

Το βιβλίο γεννήθηκε από την ιδέα της καλύτερής μου φίλης για έναν ήρωα επικίνδυνο, ένα αληθινά κακό παιδί με σκληρά βιώματα και δυναμική συμπεριφορά. Οι πρωταγωνιστές δημιουργήθηκαν σκέψη τη σκέψη, ερώτημα το ερώτημα, καθώς προσπαθούσα να στήσω την πλοκή. Η ιστορία κατά τον γενικό της κορμό ήταν προδιαγεγραμμένη, αλλά όλες οι ανατροπές που θα δείτε δημιουργήθηκαν, όπως πάντα, κατά τη διάρκεια της συγγραφής.

Εχετε ιδιαίτερη σχέση με το αναγνωστικό κοινό, που μοιάζει να είναι προϋπόθεση για να γράψετε. Τι σας έχει προσφέρει αυτή η σχέση ως τώρα;

Μου έχει προσφέρει μόνο χαμόγελα και χαρές. Μόνο ευτυχία και ευγνωμοσύνη. Μόνο κίνητρο και δύναμη. Από αυτή τη μοναδική σχέση έχω αποκομίσει τεράστια αποθέματα κουράγιου για να συνεχίσω.

Υπάρχει κάτι θεματικά με το οποίο δεν έχετε μέχρι τώρα καταπιαστεί και θα θέλατε να το επιχειρήσετε;

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, εποχής ίσως, το οποίο θα περιλαμβάνει, βεβαίως, αυτά που έχουν χαρακτηρίσει τη μέχρι στιγμής πορεία μου. Περιπέτεια και αίσθημα μαζί, αλλά σε ένα υπόβαθρο εντελώς διαφορετικό.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 44 της «Νέας Σελίδας» το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου

Διαβάστε ακόμηΚυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Ευσταθίου «Αόρατο Νήμα» από τις Εκδόσεις Λιβάνη