Γιώργος Τσακίρης στη Νέα Σελίδα: «Δεν είναι δεδομένο τίποτα στην ζωή»24 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:45 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:11 μμ


Την διαχρονικότητα της μοναξιάς και του σκότους, όσο ο Μεγάλος Εαυτός κερδίζει ύψος, θίγει με λεπτό χιούμορ και σημαίνον συναισθηματικό φορτίο, το διαχρονικό κείμενο του Νότη Περγιάλη «Ηχώ και Νάρκισσος», που μεταφέρει στην σκηνή η θεατρική ομάδα Χ(Σ)τροfή, σε σκηνοθεσία Ελένης Δούναβη. Σε μια εποχή, που οι πόλεις κατοικούνται από χιλιάδες μόνους ανθρώπους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο η παρουσία του Άλλου συγκροτεί το «εγώ» και ότι ο επιλεκτικός ναρκισσισμός είναι το κλειδί για την πιο φριχτή εκδοχή της μοναξιάς: αυτής της μοναξιάς μέσα στο πλήθος.

Το 1954, το έργο του Νότη Περγιάλη παίχτηκε για λογαριασμό του ραδιόφωνου, σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και με τους Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν στους ρόλους της Ηχούς και του Νάρκισσου αντίστοιχα. «Εφτά χρόνια δουλεύεται σαν σκέψη το ανέβασμα του συγκεριμένου έργου. Μιλήσαμε με τον γιο του Νότη Περγιάλη και η σκέψη έγινε πράξη. Στις 11 Φεβρουαρίου, είναι η πρεμιέρα μας στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού», λέει στο neaselida.gr ο Γιώργος Τσακίρης.

Το πιο ψυχρό ζευγάρι της μυθολογίας ήταν αναμφισβήτητα η Ηχώ με τον Νάρκισσο. Ο Νάρκισσος γιατί αγαπούσε το είδωλο του και η Ηχώ γιατί δεν είχε σώμα. Μεταφέροντας τον μύθο του Νάρκισσου στο παρόν, όλοι πια ξέρουμε ποιος είναι. Τον αναγνωρίζουμε, πέφτουμε πάνω του, τον αποστρεφόμαστε, περνάμε το σύνορό του και γινόμαστε ίδιοι με αυτόν. «Το έργο καθρεφτίζει, με καθοριστική ακρίβεια, την εποχή και την κοινωνία, στην οποία ζούμε. Παρά την γενικευμένη κρίση, διανύουμε μια ναρκισσιστική περίοδο σε όλα τα επίπεδα. Ο ρόλος του Νάρκισσου, που υποδύομαι, είναι ένας σκληρός ρόλος, που πρέπει να προσεγγίζεται από τον ηθοποιό με μέτρο και χωρίς κανένα συναίσθημα. Είναι μαγικό αυτό που κάνει ο Περγιάλης στο κείμενό του. Πάντως, στο τέλος έρχεται η κάθαρση και η αναμενόμενη λύτρωση», υποστηρίζει.
Η Αντιγόνη Βαλάκου, συμμετέχοντας κι αυτή στο θίασο που συγκρότησε ο Μήτσος Λυγίζος το ’54 για να ανέβει στο ραδιόφωνο το έργο του Νότη Περγιάλη, έλεγε συχνά στον Γιώργο Τσακίρη πόσο πολύ την είχε επηρεάσει. «Στο ραδιοφωνικό αυτό ανέβασμα με εντυπωσιάζουν όλα. Πόσο υπέροχη είναι η Έλλη Λαμπέτη! Στα τελειώματά της. Σε αυτό το μυθικό σβήσιμο της φωνής της», τονίζει ο Γιώργος Τσακίρης.
Κάτω από το φως των εγωισμών μας είμαστε όλοι εκθρονισμένοι μονάρχες. «Το Εγώ στον ηθοποιό πρέπει να υπάρχει μόνο και μόνο για να αντέξει ο ίδιος την μάχη της σκηνής. Όταν το κουβαλάει και πέρα από την σκηνή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Το ανταγωνιστικό «ΜΟΥ» είναι πολύ μακριά από κάθε συλλογική προσπάθεια. Οι ομάδες της νέας γενιάς πάντως που δρουν στο θέατρο αγκαλιάζονται, σε σχέση με ό,τι ίσχυε σε παλιότερες εποχές», αναφέρει.
Τι γίνεται με την ζωή που τρέχει και τον διάλογο που αναβάλλει να κάνει μαζί της ο μέσος άνθρωπος; «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν είναι δεδομένη η υγεία. Δεν είναι δεδομένο ότι τώρα σου μιλάω. Η ίδια η ζωή δεν είναι δεδομένη. Οι άνθρωποι που συναντώ μέσα στην καθημερινότητά μου δεν είναι δεδομένοι. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, όλα μπορούν να είναι διαφορετικά. Η σχέση με τον εαυτό μας κυρίως. Η σχέση μας με τους ανθρώπους. Το βλέμμα μας στο τώρα και το αύριο».
«Μήπως έκανα λάθος»; Έχει κάνει την συγκεκριμένη ερώτηση στον εαυτό του; «Έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναρωτιέται πολλές φορές. Μήπως άραγε έπρεπε να ακολουθήσω σαν ηθοποιός την κλασική ρότα; Παίζοντας δηλαδή τα πάντα και κάνοντας τους ανάλογους συμβιβασμούς. Έπειτα, όμως, το κοιτάζω το πράγμα σφαιρικά και λέω εφόσον ο δρόμος μου είναι αυτός, πρέπει να αγκαλιάζω τις επιλογές μου. Χωρίς να κρίνω φυσικά όποιον βρίσκεται σε διαφορετικό δρόμο από τον δικό μου», λέει ο Γιώργος Τσακίρης.
Info
«Ηχώ και Νάρκισσος» του Νότη Περγιάλη
Σκηνοθεσία: Ελένη Δούναβη
Χορογραφίες: Αφροδίτη Καλαφάτη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωστής Καπελώνης
Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Τουλιάτος
Φωτισμοί: Ελένη Δούναβη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Τσακίρης, Άννα Μάγκου, Εύα Χριστοδούλου, Νεφέλη Τουλιάτου, Ιωάννα Μερκουριάδου Δήμητρα Μπουρνελέ, ΣίλιαΚατραλή, Κατερίνα Μαυρομάτη
Από την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 και κάθε Τρίτη, στις 21:00
Διάρκεια 75′ (χωρίς διάλειμμα)
Γενική Είσοδος: 12€
Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού |Χαλκιδικής 83| Γκάζι