Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία: Επιτέλους απονομή!13 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:25 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:25 μμ


 

Της Μάνιας Ζούση / [email protected]

Πρεμιέρα με την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων έκανε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το παλαιό Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού, που αναβαθμίστηκε σε Διεύθυνση Γραμμάτων.

Το τιμόνι της νέας διεύθυνσης κρατά εδώ και λίγες μέρες η Σίσσυ Παπαθανασίου, εργαζόμενη από χρόνια στο υπουργείο, γνωστή περισσότερο στον χώρο του θεάτρου ως σκηνοθέτιδα και ως η βασική υπεύθυνη για το θεσπισμένο Φεστιβάλ Αναλόγιο, όπου προβάλλονται κυρίως νέα ελληνικά θεατρικά έργα αλλά και αφιερώματα στο παγκόσμιο θέατρο.

Η απονομή αφορούσε στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία των ετών 2015 και 2016, που δεν απονεμήθηκαν στην ώρα τους, καθώς και στα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Εργου του 2016.

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του 2015 απονεμήθηκε για το σύνολο του έργου του στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στον Χρήστο Χωμενίδη και το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος στον Ανδρέα Μήτσου, ο οποίος δήλωσε στη «Νέα Σελίδα» ότι «η βράβευση ενός βιβλίου φέρνει χαρά». Ο γνωστός συγγραφέας, που γνωρίζει καλά τον μηχανισμό λειτουργίας των Κρατικών Βραβείων, καθώς υπήρξε για χρόνια μέλος επιτροπών, επεσήμανε ότι στον συγκεκριμένο θεσμό «δεν βραβεύεται ο συγγραφέας, όπως λαθεμένα διατυπώνεται, αλλά το βιβλίο. Ο συγγραφέας όταν τον επισκεφθεί η λεγόμενη έμπνευση ή η επαφή με την αυθεντική βίωση, τότε παράγει καλλιτεχνικό έργο, τότε μόνο υποστασιοποιείται ως συγγραφέας».

Κρατικά Βραβεία 2015 απονεμήθηκαν επίσης στους Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Σχινά, Νίκο Μπακουνάκη, Χρίστο Κυθρεώτη, Μαρία Φίλη και Ρίκα Μπενβενίστε, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Ευθύνη» και «Φρέαρ».

Οσο για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016, καταρχάς ο Βασίλης Βασιλικός παρέλαβε το Μεγάλο Βραβείο για το σύνολο του έργου του, σημειώνοντας στη «Νέα Σελίδα» ότι «το βραβείο φέρνει τη χαρά ενός δώρου που δεν το περιμένεις. Αυτό το ξάφνιασμα είναι αναζωογονητικό σε κάθε δημιουργό. Οπως μέχρι τώρα δεν είχα τιμηθεί ποτέ με Κρατικό Βραβείο για τα 120 βιβλία που έχω δημοσιεύσει, το Μεγάλο αυτό Βραβείο των Γραμμάτων κάλυψε εν τω συνόλω του αυτό το κενό την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο χρόνο». Για το δε Βραβείο Μυθιστορήματος ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης μας είπε ότι τον βρήκε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο, καθώς ολοκλήρωσε έναν μεγάλο αφηγηματικό κύκλο. «Οδηγήθηκα στη γραφή εξ ανάγκης. Η ανάγκη είναι πάντοτε βιωματική. Δηλαδή τα ίδια τα γεγονότα με ώθησαν στο να ξαναζωντανέψω αυτό που σε πρώτη ανάγνωση φάνταζε οριστικά χαμένο. Κατάλαβα ότι αν δεν το αφηγηθώ θα χαθεί και μέσα από αυτό θα χαθώ κι εγώ», ανέφερε στην εφημερίδα ο Ηλίας Παπαμόσχος που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Κρατικά Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στους Δημήτρη Αγγελή, Σοφία Κολοτούρου, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Γιώργο Βέη, Σοφία Νικολαΐδου, Βασιλεία Γεωργίου και Χρήστο Κολτσίδα.

Τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικών Εργων 2016 απονεμήθηκαν στους Δημήτρη Σδρόλια, Παρασκευά Πέτρου, Νικόλαο Δημητρόπουλου, Χριστίνα Καραβεζύρη και Ευγενία Μαραγκού.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΤΕΧΝΗ στο φύλλο 40 της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», 11/3/2018